EN CLAU EUROPEA

Europa s'escora molt a la dreta

Els dirigents de la UE i el Partit Popular Europeu s'uneixen a la ultradreta per felicitar Orbán

3
Es llegeix en minuts

Que els dirigents de la Unió Europea (UE) i del Partit Popular Europeu (PPE) coincideixin amb la ultradreta a felicitar el primer ministre hongarès, Viktor Orbán, per la seva victòria electoral del 8 d'abril revela fins a quin punt Europa s'escora cada vegada més a la dreta. Que als dirigents de la UE i del PPE no sembli preocupar-los coincidir a felicitar la mateixa persona que l'extrema dreta considera el seu líder mostra fins a quin punt aquest gir està interioritzat. Orbán, que pertany al PPE igual que la cancellera alemanya, Angela Merkel, també és aplaudit per l'ultradretà Steve Bannon ideòleg i estrateg de la victòria del president nord-americà, Donald Trump.

    «El capgirament de valors i la immigració en massa promoguts per la Unió Europea han sigut novament rebutjats», va assenyalar la líder ultradretana francesa, Marine Le Pen. «Hongria ha votat amb el cor i el cap ignorant les amenaces de Brussel·les», va indicar el líder italià de La Lliga, Mateo Salvini. «Un mal dia per a la Unió Europea, un gran dia per a Europa», va destacar la vicepresidenta del grup parlamentari Alternativa per a Alemanya, Beatrix von Storch. «La victòria d’Orbán mostra que val la pena l’esforç», va subratllar el primer ministre polonès, Mateusz Morawiecki, el país del qual segueix el model de reformes autoritàries hongareses.

Ni el president de la Unió Europea, Donald Tusk, ni el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, membres del mateix partit que Orbán, van incloure en la seva felicitació cap crítica al règim autoritari instaurat a Hongria. La mera celebració d’eleccions no és una garantia de democràcia, sobretot quan s’ha reformat la llei electoral i s’han remodelat les circumscripcions per fer impossible la victòria de l’oposició.

Sorprèn el silenci dels dirigents de la Unió Europea i del PPE sobre les greus crítiques formulades per la missió d’observació electoral de l’OSCE al desenvolupament dels comicis a Hongria, en què s’«ha obstaculitzat la capacitat dels votants per prendre una decisió completament informada». L’informe de l’OSCE denuncia «la superposició generalitzada dels recursos de l’Estat i del partit governant», la inferioritat de condicions per a l’oposició, «la retòrica intimidant», «l’opac finançament de la campanya», «el biaix dels mitjans de comunicació», «la restricció a la llibertat de premsa i associació» i el procediment partidista en el vot dels residents a l’estranger.

El gir més cap a la dreta dels partits conservadors i democristians europeus en l’eix liberalisme/autoritarisme es va iniciar la dècada de 1980. Aquests partits han assumit gran part de les antigues posicions ideològiques de la ultradreta, que s’han convertit en la «nova normalitat», indica l’estudi dels professors Markus Wagner i Thomas Meyer de la Universitat de Viena. L’informe La dreta radical com a nínxol polític. El panorama ideològic del sistema de partits a Europa Occidental 1980-2014 El panorama ideològic del sistema de partits a Europa Occidental 1980-2014 destaca que l'extrema dreta s'ha radicalitzat encara més per diferenciar-se dels partits tradicionals. 

 

La pertinença d'Orbán al Partit Popular Europeu li ha permès fer el que ha volgut

Notícies relacionades

La cúpula del PPE assegura que gràcies a la pertinença d’Orbán i Fidesz al Partit Popular s’han pogut frenar i moderar les seves derives autoritàries. Però la realitat és la contrària: Orbán ha pogut fer pràcticament el que ha volgut gràcies a la seva pertinença al PPE, coincideixen Peter Kreko del think tank Political Capital i Cad Mudde, expert en extremisme polític. Si Orbán no pertanyés al PPE, la Comissió Europea hauria actuat amb contundència davant la seva deriva autoritària, afirma l’excomissari László Andor. Orbán, per exemple, va introduir en la nova Constitució per la porta del darrere mitjançant successives esmenes totes les reformes autoritàries que havien criticat la Comissió Europea, el Parlament Europeu i el Consell d’Europa sense que la Unió Europea ni el PPE adoptessin cap mesura, assenyala la professora Kim Lane Scheppele de la Universitat de Princeton experta a Hongria.

Orbán ha consolidat el seu lideratge d’un model alternatiu d’Europa que compta amb el suport dels altres països del Grup de Visegrad (Polònia, República Txeca i Eslovàquia), de Croàcia i al qual s’està sumant Àustria. Orbán fins i tot té ferms aliats dins del Govern alemany. El ministre d’Interior, el conservador bavarès Horst Seehofer, ha demanat a la Unió Europea que abandoni la seva «arrogància i condescendència» respecte a Hongria. Mentre Budapest sembla preparar-se per a una caça de bruixes amb la publicació per part de la revista Figyelö, afí al Govern, de la llista de 200 advocats, professors, activistes i periodistes acusats de ser enemics de la pàtria.