IDEES

¡Un altre maleït article sobre la guerra civil!

1
Es llegeix en minuts
jgarcia33465086 barcelona   8 4 2016  el periodista  dramaturgo y guionista 180411125524

jgarcia33465086 barcelona 8 4 2016 el periodista dramaturgo y guionista 180411125524

I sabràs que és necessària una altra novel·la, una altra cançó, una altra pel·lícula sobre la guerra civil perquè moltíssima gent dirà que potser més val que no la facis. 

David Simon, creador de The Wire, va fer públic a les xarxes socials aquesta setmana que planejava una sèrie titulada The Dry Run, sobre els voluntaris nord-americans que van integrar el batalló Lincoln a les Brigades Internacionals. En pocs minuts el timeline del seu Twitter tornava a aparèixer la «guerra fratricida»: uns li avisaven de les vel·leïtats ideològiques del seu productor, altres el posaven al dia de nous colpistes o li insinuaven que millor no obrir antigues ferides. «¿I Paracuellos què?», li deien altres de broma. Als «seriosos» els va faltar informar-lo de la guerra del cava, la recepta de l’escalivada i el cocido, i de frases com «¿què posa al teu DNI?».

Notícies relacionades

És un pas més que ja havia previst Isaac Rosa amb l’estupenda ¡Otra maldita obra sobre la guerra civil! (Seix Barral), en què rescata la seva primera obra, La malamemoria, i s’inventa un lector, «poc amic de llaminadures literàries», que s’infiltra en el llibre, abocant-hi comentaris crítics (inclements) sobre el text. Parla de «inflació de la memòria» en la nostra narrativa, detecta adjectius altisonants i critica que la gent fumi tants cigarrets fins que la novel·la es torna «irrespirable». I aquella boira nicotínica no només pot ser metàfora de l’estil, sinó també del filtre fotogènic que s’aplica sobre les ficcions buides «ambientades» en aquell període, que netegen consciències i perpetuen privilegis.

Rosa va jugar a caricaturitzar un lector crític que animés no a deixar d’escriure sobre el període, sinó a fer-ho millor. Un lector que prefigura el que li ha succeït a Simon. Coneixent la seva trajectòria, és difícil imaginar-se una sèrie desinformada (és a dir, deshonesta). De fet, firmaria perquè no s’aturés en el 39 i rastregés els seus ressons fins a l’actualitat. Que s’imaginés un The Wire a partir de la nostra realitat: Abertis i les autopistes, el corredor del Mediterrani i les companyies energètiques, l’1 d’octubre i el port de Barcelona, els màsters i la frase «setze jutges d’un jutjat».