IDEES

James Bond és un home blanc

El cas més ofensiu d'aquesta campanya contra nosaltres, els puristes reaccionaris amb la ficció, s'ha donat a la sèrie 'Elementary', que converteix el doctor Watson, un anglès blanc, en una dona asiàtica

1
Es llegeix en minuts
ecarrasco24695936 british actor idris elba gestures as he arrives at the hbo a180410164934

ecarrasco24695936 british actor idris elba gestures as he arrives at the hbo a180410164934 / FRED PROUSER

Fa uns anys va caure per Barcelona el meu admirat Lawrence Block i se’m va acudir preguntar-li a l’escriptor novaiorquès què opinava de les adaptacions cinematogràfiques de les seves obres. Em va respondre que no se sentia gaire satisfet amb el tracte rebut de Hollywood: «Li posaré un exemple. Van adaptar una de les novel·les del lladre Bernie Rhodenbarr, que, com vostè sap, és un home de raça blanca. ¿A qui li van donar el paper? ¡A Whoopi Goldberg!».

    

Vaig recordar aquesta trobada fa uns dies, llegint una entrevista amb Steven Spielberg en què aquest suggeria que el pròxim Indiana Jones podria ser una dona. Quedava molt progressista en l’era del Me too, però un creu que hi ha certes normes no escrites que no s’han de trencar mai: Indiana Jones sempre serà un home (encara que si Spielberg triga gaire a rodar la seva pròxima aventura potser Harrison Ford haurà de canviar el fuet pel taca-taca). Prèviament, havia sonat el nom d’Idris Elba per substituir Daniel Craig en el paper de James Bond, i aquí vaig topar amb el mateix problema: el senyor Elba és un actor excel·lent –vegeu la seva sèrie Luther–, però és negre. Fa anys, Rupert Everett es va postular per interpretar un Bond gai, però la cosa no va tenir gaire recorregut. Ens posem com ens posem, James Bond és un home blanc més aviat masclista foguejat en la guerra freda, insensible i expeditiu, un patriota anglès temerari fins a la insensatesa. O sigui, que no és ni un negre, ni un homosexual ni una dona, si és que vol seguir sent 007.

    

Potser el cas més ofensiu d’aquesta campanya contra nosaltres, els puristes reaccionaris amb la ficció, s’ha donat a la sèrie de televisió Elementary, que, a més d’avorrida i rutinària, ha convertit el doctor Watson, un anglès blanc, en una dona asiàtica. El trasllat de Holmes i Watson a l’època actual no és un problema, ja que la sèrie de la BBC Sherlock ha demostrat que es pot ser fidel a l’original d’Arthur Conan Doyle sense prescindir de nous enfocaments.

Notícies relacionades

  

 Em consta que alguns fans de Lara Croft s’han queixat perquè Alicia Vikander té menys pit que Angelina Jolie, però si aquest paper l’haguessin donat a Arnold Schwarzenegger –encara que tingui més pitrera que Angelina Jolie–, haurien calat foc al pati de butaques. I amb tota la raó.