Disseny i estètica

Que el que és difícil sembli fàcil

La impol·luta carcassa monomatèrica anuncia austeritat, però amaga tortuosa enginyeria

1
Es llegeix en minuts

Per una ironia del destí, la prestigiosa marca alemanya Braun, coneguda per les seves màquines d’afaitar elèctriques, va acabar fa uns anys engolida per la multinacional americana Gillette, inventora de les maquinetes d’afaitar amb fulla, a les quals Braun havia volgut desbancar. 

Dieter Rams, que va ser dissenyador de Braun durant 40 anys, està considerat el precursor de l’estètica Apple, a la qual li va com l’anell al dit el seu eslògan «menys però millor». Avui en dia, als seus 85 anys, és un guru del disseny feliçment retirat, que el 2003 va resumir el seu pensament creatiu en un decàleg de plena vigència: 1. El bon disseny és innovador; 2. Fa el producte útil; 3. És estètic; 4. És discret; 5. Fa el producte comprensible; 6. És honest; 7. És durador; 8. És minuciós fins i tot en l’últim detall; 9. És mediambientalment amigable, i 10. Està com menys dissenyat, millor.

Notícies relacionades

Crec que val la pena centrar-se en l’últim punt, ja que els anteriors són obvis i irrefutables. Textualment Good design is as little design as possible. Si hi posem atenció, aquest és el verdader –encara que enganyós– catalitzador d’una bona colla de productes amb èxit. Aquella aparença simple, gairebé banal, aquella rotunditat concisa, on gairebé resulta difícil saber de què es tracta l’objecte, ¿una ràdio multifunció, un electrodomèstic, un sintonitzador?

Costa una bona estona trobar els botons, si és que en té, ja que com aquest manament indica, millor si els suprimim per un comandament tàctil, que a més és escamotejable i únicament es deixa veure quan ens fa falta. Abans i després, el mínim. El no-res. Però deia enganyós, perquè aquesta aparença simple requereix una complexíssima feina de meticulós disseny. La impol·luta carcassa monomatèrica anuncia austeritat, però amaga tortuosa enginyeria. I és aquí on el punt 6 tremola. Perquè producte honest, segons Rams, és aquell que no amaga res, no promet ni més ni menys del que és. Com els sol passar als grans talents, se n’acaba copiant l’embolcall, però quasi mai l’essència.