LLIBERTAT CONDICIONAL

'Supervivents', de la televisió a la violència

3
Es llegeix en minuts
zentauroepp42753392 mas periodico cuaderno del domingo  supervivientes 2018180404163326

zentauroepp42753392 mas periodico cuaderno del domingo supervivientes 2018180404163326

Per fi  el Suprem, després de cinc anys, ha ratificat la sentència segons la qual obliga Mediaset a indemnitzar-me i a reconèixer que va mentir sobre mi. Fins ara, durant cinc anys, no podia escriure sobre això.

Fa cinc anys vaig estar a penes dues setmanes en un reality. Una concursant va amenaçar de cremar casa meva, en directe. Un altre es va masturbar davant meu (escena censurada, ningú la va veure en directe), diversos em van acorralar en una cabanya i van començar a pegar puntades de peu a la porta.

Quan vaig amenaçar de demandar la cadena, totes aquestes persones em van dir «boja» i «porca». Alguna d’aquestes persones ara es queixa en públic que no li concedissin la custòdia del seu fill i en responsabilitza no el seu comportament, no, sinó…¡l’independentisme!

La mateixa cadena emet ara un altre xou d’agressivitat, crits, insults, faltes de respecte i masclisme rampant que ens està deixant perles per a la posteritat com «Tu i jo perquè estem bastant bones, però ella... Potser amb el llum apagat». En edicions anteriors d’aquest format, les concursants van arribar a les mans, en directe.

És impossible que en un espai natural immens hi hagi càmeres per tot arreu, que cada racó estigui monitoritzat. Al reality en què jo vaig participar no n’hi havia. I tots sabíem de sobres on hi havia càmeres i on no. Als espais on no n’hi havia es feia de tot: es fumava, s’intrigava i es planejaven estratègies.

De tant en tant, la direcció instigava una de les concursants perquè donés espectacle. La noia, fins llavors apàtica com un bolet, s’aixecava i de sobte apareixia com si estigués posseïda, i començava a cridar com si li hagués passat una piconadora pel peu. Em van agredir perquè la cadena els incitava, perquè els conflictes donaven audiència. Jo havia firmat un contracte segons el qual, si abandonava el programa, em penalitzaven. I amb aquesta amenaça m’obligaven a continuar-hi.

Vaig patir una síndrome d’estrès posttraumàtic, vaig tenir ansietat i malsons durant mesos, però vaig sobreviure. Quan vaig sortir em van arribar centenars (centenars) de testimonis i cartes de persones que havien entrat en un reality i havien acabat encara pitjor que jo, però que no havien tingut valor per demandar. Perquè els deien el mateix que a mi: «No treballaràs mai més», «et farem la vida impossible», «enfonsarem la teva reputació». Com explica la sentència, es van embarcar en una campanya de descrèdit brutal per arruïnar la meva imatge i que ningú em cregués. Doncs mira, no només vaig seguir treballant, sinó que finalment vaig tornar a treballar per a Mediaset. Increïble però cert.

L’exposició a la violència verbal i psicològica (insults, frases ofensives i rampells d’ira, comentaris despectius) és tan nociva com la física: provoca un alliberament excessiu i permanent de cortisol (l’hormona de l’estrès) que ens sumeix en un estat d’alarma constant. Això acaba afectant l’hipocamp. Resultat: depressió, ansietat, síndrome d’estrès posttraumàtic i fins i tot suïcidi.

Notícies relacionades

Un estudi portat a terme per la Universitat de València (VIU) reflecteix que nou de cada 10 adolescents manifesten haver exercit algun tipus de violència psicològica sobre la parella, els familiars i/o amics. Perquè aprenen i normalitzen el que veuen a la televisió.

La Comissió Nacional per estudiar les causes i prevenir la violència dels Estats Units va concloure que: 1/ la violència televisiva fomenta formes agressives de conducta inacceptables dins d’una societat civilitzada». I 2/ i atenció que a aquesta conclusió s’hi va arribar fa gairebé 50 anys: cap psicòleg o sociòleg les ha rebatut des d’aleshores. Si això se sap, ¿per què ningú en pren consciència? Doncs perquè des que al circ romà els emperadors oferien violència a la massa per tenir-la distreta, no sembla que hàgim avançat gaire.