Imatge i missatge

Por de les disfresses

La màscara ens cobreix perquè puguem dir allò que normalment ens prohibim pronunciar

1
Es llegeix en minuts
Por de les disfresses

JORDI COTRINA

En siguem gaire conscients o no, la nostra roba diu molt de nosaltres; amb ella enviem missatges als altres, des del nostre estat d’ànim fins a com volem ser vistos. Té poder sobre nosaltres. Ens fa sentir segurs o incòmodes en determinades situacions. Ens fa professionals, escolars, excursionistes, beats, sexis, esportistes, casolans; la roba ens posa de festa o ens posa de dol. Fins i tot l’afany per no prestar atenció a aquests codis, i encara menys a les modes, acaba sent també un missatge, un posicionament. La roba ens cobreix i ens despulla una mica alhora.

Les disfresses van un pas més enllà. No m’agraden les disfresses. Em fan una mica de por.

Als carnavals o a les festes, fent psicologia d’estar per casa em pregunto sempre les raons per les quals algú escull disfressar-se d’alguna cosa. ¿Què mostrem quan creiem ocultar-nos darrere de la màscara que triem? ¿Quins somnis, quins anhels hi ha dins de tants pirates, princeses, mosqueters, cowboys, bruixes, superherois o malvats? Sempre m’ha fascinat que a molts homes els agradi vestir-se de dones i que no passi el mateix al revés. ¿Per què hi ha tants pallassos sinistres, personatges medievals i tota mena d’animalons? 

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

La màscara ens cobreix perquè puguem dir el que normalment ens prohibim pronunciar, la disfressa ens proporciona una coartada per poder portar a terme accions de les quals segurament l’endemà no estarem gaire orgullosos, però d’alguna manera ens venien de gust. No vaig ser jo, era una altra persona, va ser la tortuga, va ser el marcià, va ser el monstre de Frankenstein qui ho va fer. Com deia, la roba és més poderosa del que ens pensem.

Notícies relacionades

Per això quan veig imatges de persones vestides de policies apallissant la gent amb tantes ganes, amb acarnissament fins i tot, em pregunto si també en el seu cas ha sigut portar aquella roba el que els ha permès treure un aspecte que mantenien en secret, reprimit, una cosa cruel que esperava amagada al seu interior fins que la roba li ha donat la legitimitat per sortir a la llum.

I això em fa molta por.

Temes:

Carnaval