Dues mirades

Portaveus de l'odi

Resulta revelador llegir el reconeixement del premi Ortega y Gasset per a la fotografia de l'atemptat i recordar l'enrenou que va provocar la seva publicació amb acusacions d'indignitat pels agitadors habituals del procés

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp42765028 atentado ramblas180403201342

zentauroepp42765028 atentado ramblas180403201342

Va ser portada als principals diaris del país i internacionals, també a EL PERIÓDICO. És una imatge d'ampli focus. Sobre el terra de la Rambla hi ha quatre cadàvers. Policies i civils al costat de les víctimes. En l'ambient aturat de la fotografia es percep la torbació per la immediatesa de la tragèdia. La fotografia de David Armengou i Marcela Miret ha sigut premiada amb el Premi Ortega y Gasset per ser “un gran exemple de fotoperiodisme: recull la violència i el dolor que genera el terrorisme i, al mateix temps, la humanitat i la solidaritat, reflectides en la figura del turista que està al costat del nen".  

Notícies relacionades

Resulta revelador llegir aquest reconeixement i recordar l'enrenou que va provocar la publicació de la fotografia. La ràbia i el dolor per l'atemptat es van estendre cap a alguns mitjans que la van col·locar en portada i fins i tot es va arribar a fer una crida per boicotejar-los. Res d'aquell rebuig era innocent. Les acusacions d'indignitat van partir dels agitadors habituals del procés que van aprofitar el moment per seguir cavant trinxeres. Entre mitjans bons i dolents. Entre ciutadans humans i deshumans. El bé i el mal.

Això és el que ens va passar. Això és el que segueix passant a les xarxes, quan se celebra amb milers de retuits els missatges més incendiaris, quan es confon la crítica amb l'insult. Amplificar els portaveus de l'odi no surt gratis. Ells s'emporten el reconeixement. La societat, les esgarrapades.