La inajornable lluita contra la contaminació

Els nivells de pol·lució que es produeixen a l'àrea metropolitana de Barcelona exigeixen polítiques decidides a favor d'una mobilitat més sostenible

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp41066481 barcelona  barcelones   24 11 2017   sociedad   contaminaci 180130151639

zentauroepp41066481 barcelona barcelones 24 11 2017 sociedad contaminaci 180130151639 / DANNY CAMINAL

El malalt es manté estable, la qual cosa no és una notícia gaire positiva. Aquesta és la conclusió de l’avaluació del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de la contaminació atmosfèrica al llarg del 2017 a la conurbació de Barcelona. Tendència a l’estabilització és el titular de l’informe, a partir de les dades recollides per la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica, en una àrea que engloba 36 municipis amb més de tres milions d’habitants. Aquesta estabilització és un èxit que s’intueix precari perquè a la contaminació se li atribueixen més de 3.000 morts prematures a l’any a l’àrea metropolitana. Aquesta xifra és prou alarmant per plantejar una constant batalla per reduir-la.

Aquesta lluita passa per una doble via: la necessària conscienciació de la ciutadania i per les mesures decidides dels gestors públics. Entre aquestes, és inevitable una limitació del trànsit, que els experts estimen en un 30% per a l’àrea de Barcelona, a favor d’una mobilitat més sostenible. Aquesta reducció hauria d’anar acompanyada, òbviament, d’alternatives com la millora de la xarxa de transport públic o el foment dels vehicles verds. El problema revesteix tal gravetat que el veto anunciat per l'Ajuntament per a les motos més contaminants, com amb els cotxes, els dies d’episodis extrems és només el preàmbul del que hauria de ser una política decidida com la d’altres grans urbs europees.