Petit observatori

La tradició del jazz viu a Terrassa

Les veus negres converteixen una queixa en art amb la lenta infiltració de la tristesa

1
Es llegeix en minuts
El Pícnic-Jazz de Terrassa celebra el 20è aniversari amb quatre actuacions a Vallparadís. 

El Pícnic-Jazz de Terrassa celebra el 20è aniversari amb quatre actuacions a Vallparadís.  / PERIODICO

No sé des de quan se celebra a Terrassa un festival de jazz. El que em consta és que la ciutat té una tradició jazzística.

Entre alguns fets que no se m’han esborrat de la memòria n’hi ha un, quan era jove, en què vaig tenir la idea d’assistir a una sessió de jazz a la ciutat de Nova Orleans.

Encara veig aquell local –¿potser era un cafè?– amb tot de rengles de seients per als espectadors. Aleshores encara havien de fer-se famosos Stan Getz, Louis Armstrong, Miles Davis, Charlie Parker.

Recordo els noms però no puc recordar què hi feia, jo, a Nova Orleans, en una època que ja m’és tan llunyana. Estic més al corrent, és clar, del Festival de Jazz que se celebra periòdicament a Terrassa.

Temps enrere es parlava del jazz-band, perquè els músics formaven una banda, però em sembla francament injust, perquè tenim molt arrelada l’expressió banda de lladres i una banda armada. Com que banda també és una colla de músics honestíssims, millor que la paraula banda la deixem de banda.

    

Penso que Jacinto Benavente no va ser gaire lúcid parlant del jazz-band. «És com la nostra ànima, entre mil sorolls estrepitosos i discordants de la nostra vida s’amaga i torna a sortir i es perd la melodia de les nostres ànimes i el que tenen de diví».

¿Què va passar durant el temps dels esclaus? Que quan havien acabat de treballar, molt durament, tots els negres es reunien en un camp, si era possible a la vora d’un riu, i llavors començaven a cantar, acompanyant rítmicament els seus cants amb els cops que donaven amb uns pals contra caixes o bidons buits.

Notícies relacionades

I així va néixer el blus o blues, la melodia de la lenta infiltració de la tristesa.

I les veus negres que saben convertir una queixa en art. 

Temes:

Jazz