Al comptat

Impostos, qüestió de deduir

És important regular de forma clara perquè els avantatges fiscals com les de la Barcelona World Race siguin poc interpretables i deixin de basar-se en la suposició

2
Es llegeix en minuts
Sortida de la regata Barcelona World Race de vela, aquest dimecres.

Sortida de la regata Barcelona World Race de vela, aquest dimecres. / JORDI COTRINA

El que ha passat amb les deduccions relacionades amb esdeveniments d’excepcional interès públic, com la Barcelona World Race, passa a vegades. Té a veure amb una forma de legislar en matèria tributària una mica opaca. En resum, una manera d’elaborar les normes fiscals que les fa molt interpretables i propenses a la litigiositat. Tant, que en el cas de la regata s’ha passat, per posar un exemple, de poder deduir pel cost de produir una ampolla completa a fer-ho per la part de l’etiqueta relacionada amb l’esdeveniment que es patrocina.

    

Entre una forma de veure-ho i l’altra hi ha molts euros de distància. I, vist des de l’òptica de l’empresa beneficiària, que havia rebut fins ara tots els beneplàcits oficials, la fórmula de calcular-ho per la qual aposta Hisenda redueix l’atractiu d’aquests patrocinis. L’avantatge ja és només per a productes específics de marxandatge, no per als seus mers suports.

    

Aquest canvi d’interpretació és el que en el món dels impostos es coneix com a diferències de criteri. Aquestes solen modificar-se a través de la doctrina que imposen els tribunals i que Hisenda acaba aplicant, amb especial celeritat quan és a favor dels seus interessos, com va succeir amb una sentència del Tribunal Suprem del juliol passat.

  

 No és el primer canvi transcendent que es produeix de forma tan abrupta. Una situació similar es va viure el 2015 amb l’obligatorietat que totes les entitats, incloses les associacions de veïns i de pares (ampa), es veiessin obligades a tributar per l’impost de societats. Arran de l’enrenou, Hisenda va limitar aquest canvi i el va imposar només per a aquelles que superessin els 50.000 euros d’ingressos anuals.

    

Una vegada aprovades, les de­duccions i els avantatges tributaris –que el 2017 van significar al voltant del 16,9% dels ingressos previstos a l’IRPF i al voltant del 8% dels de l’impost de societats– constitueixen un element essencial en la planificació econòmica i financera, no tant dels particulars, sinó de les empreses.

    

Els canvis a la meitat de partit fan mal i tenen efectes molt perversos, com s’ha vist amb la Barcelona World Race, a la qual ha afectat (no ha sigut potser l’únic factor, però sí un dels més importants que han impedit la celebració de la regata el 2019).

Notícies relacionades

    

És possible que les empreses recargolessin i aprofitessin al màxim l’avantatge fiscal fins a desbordar l’esperit amb el qual va néixer, però potser una concreció normativa més gran evitaria aquestes diferències d’interpretació, que no són infreqüents. Per això és molt important que deduir equivalgui a avantatge fiscal clar, no a suposar o inferir.