EDITORIAL

Aires de nova guerra freda

Les expulsions de diplomàtics russos i occidentals recorden la guerra freda

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp40311638 russian president vladimir putin speaks during a meeting at 170928112250

zentauroepp40311638 russian president vladimir putin speaks during a meeting at 170928112250 / Mikhail Klimentyev

Europa i els EUA s’han coordinat per expulsar més de cent diplomàtics russos com a càstig per l’enverinament de l’agent doble Serguei Skripal i la seva filla a Salisbury. Les expulsions de diplomàtics russos i occidentals recorden la guerra freda que alguns semblen voler recuperar tenint en compte l’acceleració de la ruta de col·lisió entre Washington i Moscou després que el president Donald Trump abandonés els seus silencis respecte al Kremlin.

Malgrat això, les expulsions no són més que actuacions cosmètiques. El dany real causat a Moscou és mínim, mentre que proporciona a Vladímir Putin una arma de gran eficàcia davant dels seus, ja que li permet aparèixer com la gran víctima d’Occident i augmentar el volum de la seva agressivitat verbal, especialment ara que té assegurat un nou mandat. El seu ministre d’Exteriors, Serguei Lavrov, ja s’ha despatxat a gust.

Si de veritat es vol castigar Moscou, una actuació sobre els ingents fons dels oligarques a Occident seria una mesura molt més eficaç, però ningú està disposat a adoptar-la pel terratrèmol que causaria en les places financeres. La pressió de Theresa May –després de l’enverinament que hi va haver al Regne Unit– s’ha fet notar per aconseguir aquesta coordinació a Europa, però pot acabar resultant que la UE s’hagi disparat un tret al peu. Catorze països posant-se d’acord són molts països, però són només la meitat d’una Unió que Putin voldria veure dividida i enfrontada.una Unió que Putin quisiera veure dividida i enfrontada.