AL CONTRAATAC

Una tristesa immensa

Els uns i els altres han jugat a vendre'ns el nostre propi país. Ens han subrogat per al seu projecte. Un país és la seva gent, i tota la resta és paisatge

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp42648034 barcelona 24 03 2018  pol tica   segona sesio investidura al180324141108

zentauroepp42648034 barcelona 24 03 2018 pol tica segona sesio investidura al180324141108

Estar en el passat crea incertesa. Sobretot, perquè quan s’està en el passat no se sap exactament de què. Això sí, aquí el que estem és en el passat, desenganyem-nos. Això és un autèntic drama. Això ho és tot, menys un present.

La sensació de viure en el passat la genera la desmesurada exaltació que alguns han fet del futur. Són tantes les coses que estaven preparades, disposades, enllestides, projectades, planejades i programades, que han sigut enormes el desencant, el desengany i la desil·lusió. Per part de l’Estat el futur també ha descarrilat i ha sigut emmordassat i gairebé amortallat. Hi ha una cosa molt pitjor que un futur incert i és un passat cert. I ara, el drama.

Quan vam sentir alguns líders que es deien entre ells que no tenien res preparat i que tot era simbòlic i pura tramoia ornamentada, ja vèiem que ens deixen a l’estacada en el nefast passat de no se sap què. Som aquí. Els ingenus volen l’accelerada històrica que els van prometre, però són com la nòvia enganyada per la xerrameca buida dels donjoans. Són els últims a saber-ho, per més que els ho diguin. I a l’altra banda, mà dura i res més. I ara, el drama.

Promeses buides

Estem en el passat perquè els artífexs del nou futur han perdut la fórmula magistral. Estem en el passat a causa de les promeses buides dels uns i la inacció dels altres. Han volgut portar-nos al futur per la porta gran i han perdut la clau de la de servei. Som aquí. Han apostat pel futur a tot o res i ha guanyat la banca. Han confós les paraules amb els fets, el verb amb la carn i el whisful thinking amb les coses en si. A l’altra banda, el Govern espanyol ha incorregut en la infantil fal·làcia que les coses aniran bé perquè poden anar bé. La seva torbació afectiva també ens reté en aquest passat. I ara, el drama.

Notícies relacionades

És enorme el mal emocional penal i polític que produeix aquest gelament temporal. Aquí, en el passat, estan agitades les grans promeses, les pors, les esperances, els recels i la repressió. Paradoxalment, els adeptes defraudats no en culpen els mentiders, sinó la ciutadania escèptica. Ens han ofert aquí i allà un panorama extraordinari, però sense els mitjans per arribar-hi. Som aquí, en el passat i en el drama. La tristesa és enorme.

Gent i paisatge

Els uns i els altres han jugat a vendre’ns el nostre propi país. Ens han subrogat per al seu projecte. Un país és la seva gent, i tota la resta és paisatge. Seguim aquí, en el passat de no sabem què i en el drama. Estem en un espai-temps sense moviment. En definitiva, que la quarta dimensió temporal no passa per aquí. La ciència ens diu que vivim 80 mil·lisegons en el passat: «Quan penses que un esdeveniment es produeix, ja ha passat». Aquí, no.