Anàlisi

Investidura exprés fallida

Passi el que passi, la convocatòria exprés del debat no haurà sigut inútil, almenys haurà servit per activar el calendari

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp42616766 barcelona 22 03 2018 politica sesi n de investidura en el pa180322172725

zentauroepp42616766 barcelona 22 03 2018 politica sesi n de investidura en el pa180322172725 / FERRAN NADEU

La convocatòria exprés del debat d’investidura per sotmetre a la consideració de la cambra la candidatura de Jordi Turull poc després de saber-se que el jutge Llarena l’havia citat per al divendres dia 23 juntament amb els exconsellers Josep Rull, Dolors Bassa i Raül Romeva, l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell i la número dos d’ERC, Marta Rovira, per notificar-los l’ordre de processament només tenia un propòsit: que Turull comparegués davant el jutge com a president de la Generalitat. D’aquesta manera si el jutge Llarena decidia empresonar-lo novament de manera cautelar acusat de rebel·lió i de sedició, aquesta vegada l’empresonaria com a President de la Generalitat, una cosa que indubtablement donaria una altra dimensió a l’assumpte i reforçaria els arguments de l’independentisme.

    

Entretots

Títol del tema (Auto)

Subtítol del tema (Auto)

Després del fracàs de la via unilateral l’independentisme ha optat per tractar de justificar la seva legítima aspiració política com una causa justa provocada pels presumptes abusos i injustícies als quals és sotmès per part d’un estat opressor. La fugida disfressada d’exili de l’expresident Puigdemont i la més recent d’Anna Gabriel, tots dos argumentant que a Espanya se’ls persegueix per les seves idees polítiques i que els seus drets no estan garantits formen part d’aquesta estratègia. Igual que la proposta de Jordi Sánchez com a candidat sabent que en la seva actual situació no podria exercir com a president amb normalitat. ¿I què hi havia de millor per aprofundir en aquesta estratègia que poder exhibir un president de la Generalitat compareixent davant el jutge i potser empresonat?

    

Però era sabut que Jordi Turull no comptava amb el suport de la majoria de la cambra. A les diferències entre JxC, PDECat i ERC, no cal oblidar que dimarts el portaveu de JxC, Eduard Pujol, desmentia l’exconsellera Serret quan va anunciar que després de la renúncia de Jordi Sanchez, Turull seria el nou candidat, cal afegir que la CUP ja havia expressat la seva escassa predisposició a donar-li suport. Per la qual cosa enmig d’aquest desordre la citació del jutge Llarena ha tingut la virtut de servir per precipitar els esdeveniments. JxC, PDECat i ERC han tancat files al voltant de Turull i arriscant-se donats els antecedents, han sotmès la CUP a un nou desafiament ja que els seus vots resultaven imprescindibles per investir Turull en primera volta i per poder comparèixer davant el jutge com a president. Però la CUP no ha afluixat. Ni la convenç el candidat ni la convenç el programa perquè al seu parer no es compromet prou amb la implementació de la república i no li sembla suficient que Turull se sotmeti a una qüestió de confiança en un termini breu. 

Notícies relacionades

    

La investidura exprés no ha aconseguit el seu objectiu i avui Turull no compareix davant el jutge com a president. Si Llarena no gosa empresonar un candidat enmig d’un debat d’investidura dissabte podría tenir una segona oportunita. En aquest cas i com que només és necessària la majoria simple seria president si aconseguís dos sís de la CUP o si els seus companys de Brussel·les renuncien a les seves actes. Però passi el que passi la investidura exprés fallida no haurà estat del tot inútil, almenys haurà servit per activar el calendari.