Al contraatac

Ho tenien tot

Als sobiranistes els faltava molt poc i per voler-ho tot ho van perdre

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp17855388 barcelona  22 12 2011  votaciones de ley omnibus en el parla180320202939

zentauroepp17855388 barcelona 22 12 2011 votaciones de ley omnibus en el parla180320202939

Vivim hores frenètiques en què esprinten políticament i judicialment, per veure qui arriba abans i més lluny, un jutge (el jutge més indegudament ficat en política que conec) i el món polític sobiranista (els polítics que pateixen més marcatge judicial que conec). El secessionisme corre cap enrere: ve d’un intent unilateral d’independència i en el seu retrocés forceja per recuperar el comandament del que consideren una mediocre i ja superada situació autonòmica.

Entretots

Títol del tema (Auto)

Subtítol del tema (Auto)

Acorralats entre voler i no poder, juguen ara la carta de Jordi Turull, la seva tercera opció. Però la pobresa del panorama és immensa. El van seleccionar tot i no ser la persona que volien, sense obrir un debat sobre la seva idoneïtat, veient-lo com un interí i sense que es coneguessin detalls sobre el que intentaria fer des de la presidència. ¿Els seus mèrits? Un nítid independentisme i molt protagonisme a la Convergència del més pur 3%. Es desconeix com pensa encarar les relacions amb Espanya després que li digués al jutge que ha renunciat a la via unilateral i que Catalunya té solució dins de la Constitució, fet que va agradar molt poc als idèntics a ell. S’ignora si creu instrumentalment en l’autonomia i fins a quin punt pensa degradar la presidència convertint-la en un càrrec subordinat al senyor que ostenta el mateix títol des de Brussel·les.

    

Els independentistes no estan de bon humor perquè saben que han perdut molt. Hauran de perdonar-me cert grau de simplificació explicativa si els dic que ho tenien pràcticament tot a les seves mans, menys el reconeixement de la sobirania, quan van mesurar malament les coses. Disposaven de gairebé tot el poder polític al territori, comptaven amb diners per administrar i viure, llocs de treball per repartir-se i mitjans informatius públics i privats impulsant-los i promocionant les tesis de la meitat menys un que els recolza (Jordi Pujol va trobar en el seu moment el flanc feble utilitzable perquè treballés a favor seu fins i tot l’andalusista Ràdio Teletaxi, i el secessionisme va actualitzar el mètode).

    

Notícies relacionades

I tenien així mateix el millor: l’abúlia de Rajoy, l’immens desconeixement de Madrid de la nostra realitat, la seva tolerància amb el fet que la Catalunya de comarques visqués a la pràctica gairebé com si fos independent.

Voler-ho tot

Semblava existir fins i tot certa connivència psicològica de pont aeri per entrar tan poc com fos possible en les corrupcions d’aquí mentre poguessin prosperar les d’allà. Als sobiranistes els faltava molt poc i per voler-ho tot ho van perdre. Van estripar les cartes a l’incomplir la Constitució i l’Estatut. Ara, a causa d’aquests errors estem en una altra situació i alguns dels seus dirigents han d’aixecar el dit per sol·licitar permís per anar al bany. ¿Jutjarà algun dia Catalunya tot aquest dany col·lectiu?