Idees

Aquest cocodril podria estar millor

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp41427757 icult pelicula aniquilacion180322122736

zentauroepp41427757 icult pelicula aniquilacion180322122736 / PHOTO CREDIT PETER MOUNTAIN

«Aquest cocodril podria estar millor». Fa dies, em vaig sorprendre a mi mateixa dient això en veu alta mentre veia Aniquilación. Agradant-me com m’agraden el cine fantàstic i el terror, gèneres amb una sèrie B gloriosa, no he descartat mai una pel·lícula pel fet de ser tècnicament tosca o imperfecta. Però aquest cas era diferent. El cocodril estava malament perquè era un desquadrament en un film que, al marge del seu esperit B, jugava en una altra lliga tant a nivell de pressupost com de pretensions.

Dies després em va passar una cosa semblant amb la interessant (més per raons sociològiques que cinematogràfiques) Black Panther, cosa que, per un altre costat, em passa des de fa temps amb les pel·lícules de Marvel. Fins i tot quan m’agraden, sempre hi ha un moment que penso: ¿Com hi pot haver una escena tan cutre en una pel·lícula així?

Notícies relacionades

Al parlar amb cineastes i col·legues, vaig comprovar que tot això no era només percepció meva. És obvi que moltes de les pel·lícules que s’estrenen avui semblen fetes amb pressa. I ho semblen perquè ho estan. Algunes escenes s’intueixen  inacabades. La imperfecció formal de la d’Alex Garland no es deu a això, sinó al conflicte entre les ambicions artístiques de l’autor i un pressupost insuficient. La de Black Panther, més preocupant, sí que té a veure amb els bojos calendaris dels estudis, amb la velocitat de treball que exigeix una realitat comercial en què, per qüestions de competència, es programen les dates d’estrena dels blockbusters abans de tenir el guió.

He posat dos exemples diferents, però tots dos serveixen per il·lustrar el que em preocupa: la sospita que tot això comença a semblar-nos normal. Ens estem acostumant a les coses desmanegades o directament inacabades. Ens hem tornat immunes a pel·lícules fetes amb presses i/o fàcilment millorables si es posés el fre de mà i s’escoltés els cineastes. I això és tan dolent per al cine d’entreteniment com per als que l’estimem. 

Temes:

Cine