L'estèril pols amb l'Estat

Torrent impulsa una investidura exprés per perpetuar el xoc institucional

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp22145468 barcelona   2013 04 16    politica    declaracion de oriol p180321132557

zentauroepp22145468 barcelona 2013 04 16 politica declaracion de oriol p180321132557

Després de tres mesos de bloqueig polític, ahir a la nit, de pressa i corrents, el president del Parlament, Roger Torrent, va fer una urgent ronda telefònica de consultes per convocar, forçant procediments i terminis, per a avui la sessió d’investidura de Jordi Turull com a president de la Generalitat. Tanta pressa després de mantenir el rellotge de la investidura aturat durant setmanes no obeïa a una sobtada necessitat de dotar Catalunya d’un Govern, sinó per escenificar l’enèsim capítol processista de xoc institucional entre la Generalitat i l’Estat. Hores abans, en una altra decisió per afegir a la llarga llista de mesures que transiten en una precària línia entre la justícia i la política, el jutge del Tribunal Suprem (TS) Pablo Llarena havia anunciat que demà, divendres, farà públic l’ordre de processament contra sis dels encausats pels fets del mes de setembre i octubre passats. Aquests sis són Turull, Carme Forcadell, Josep Rull, Raül Romeva, Dolors Bassa Marta Rovira, i en la interlocutòria el magistrat concretarà de quins delictes se’ls acusa. En el cas que els processi per rebel·lió, és procedent la suspensió automàtica de càrrec públic. És a dir: demà Turull pot ser inhabilitat i fins i tot, si Llarena revisa les mesures cautelars, pot tornar a la presó.

avant d’aquesta tessitura, el bloc independentista, amb la col·laboració de Torrent, s’ha afanyat a convocar la investidura. L’objectiu és evident: no és el mateix que Llarena suspengui de càrrec públic el diputat Turull que el president Turull. Del que es tracta, en definitiva, és d’escenificar amb tots els detalls un nou i estèril xoc amb l’Estat, en la línia iniciada el 6 i 7 de setembre i que des d’aleshores no ha fet altra cosa que encallar Catalunya en una via morta.

Les decisions de Llarena poden ser discutibles, com alguns experts legals apunten, però el que no pot ser és la utilització partidista i frontista del Parlament (representant de tots els catalans, no només d’una part) per perpetuar un pols que no porta enlloc. Avui no es pretén investir un Govern que governi de manera efectiva, com Torrent i altres dirigents d’ERC havien sol·licitat. Avui es ratificarà que Catalunya continua enfangada en el processisme i que el bloc independentista continua sense pensar en el bé del comú dels catalans.