IDEES

Desaparegui, 'monsieur' Cantat

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp42489627 women from feminist organizations holding photos of late fre180318173120

zentauroepp42489627 women from feminist organizations holding photos of late fre180318173120 / PASCAL GUYOT

Mentre aquí s’imposava la tristesa  per l’assassinat d’un nano andalús a mans de la seva madrastra dominicana –malvada, pertorbada o les dues coses alhora–, a França es revivia un crim comès el 2003, quan Bertrand Cantat, líder de la banda de rock Noir Desir, va matar d’una pallissa la seva nòvia, l’actriu Marie Trintignant, en un hotel. El succés va fer història: un tipus d’esquerres que donava la cara per causes nobles, un músic respectat socialment, no havia sabut controlar els seus dimonis interiors i havia apallissat la dona que tenia més a prop, cosa que li va causar un edema cerebral que li va provocar la mort. Li van caure vuit anys de presó, dels quals va complir poc més de quatre per bon comportament. El 2010, durant una visita a la seva exdona, Krisztina Rady, amb qui tenia dos fills, aquesta es va suïcidar. Poc s’havia sabut des d’aleshores de Cantat. Fins fa unes setmanes, quan va anunciar la intenció de tornar a actuar en directe i es va armar un rebombori.

Notícies relacionades

La mare de la difunta va posar el crit al cel, així com organitzacions feministes i socials. La revista Les Inrockuptibles a l’assassí. Aquest es va defensar dient que havia pagat el deute amb la societat i que tenia dret a tirar endavant, però al finals’ha  fet enrere i ha cancel·lat la seva gira abans d’iniciar-la. Sàvia decisió: a veure qui té estómac per anar a un dels seus concerts i aplaudir-lo. Jo d’ell em limitaria a publicar discos i a cuidar els fills. I a mantenir un perfil baix. Ja que no ha optat per allistar-se a la legió, entrar en un monestir trapenc o, directament, suïcidar-se, el que com a mínim li deu a la societat és fer com si no existís.

Potser sí que ha pagat pel seu crim. Potser té dret a actuar. Potser que la seva vida li resulti insuportable després del que va fer. Però reprendre la seva carrera com si aquí no hagués passat res és d’un cinisme insuportable. Els fets tenen conseqüències i hi ha moments que ho canvien tot. Sid Vicious es va carregar la seva nòvia, Nancy Spungen, l’octubre del 1978 i va rebentar d’una sobredosi el febrer del 1979. Cantat té bona salut, però no sé fins a quin punt això és una benedicció.