EDITORIAL

El PSOE segueix paralitzat i dividit

Amb la seva desunió, els socialistes desaprofiten l'oportunitat de plantejar una alternativa real al PP en un moment de crisi

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp42494522 madrid 13 03 2018 el secretario general  pedro s nchez  pres180313111620

zentauroepp42494522 madrid 13 03 2018 el secretario general pedro s nchez pres180313111620 / JUAN MANUEL PRATS

Pedro Sánchez va plantejar l’escola de bon govern que se celebra aquest cap de setmana com una manera d’escenificar la suposada unitat recuperada del PSOE. Però aquest anhel s’ha quedat en intenció, perquè les absències han deslluït les jornades i les personalitats de la vella guàrdia que hi han assistit ho han fet per llançar crides a la unitat però sense estalviar crítiques a la direcció i al rumb que ha pres el partit. És el cas de José Luis Rodríguez Zapatero –juntament amb Joaquín Almunia l’únic exsecretari general assistent– i de Javier Solana, que ha criticat que el PSOE hagi abandonat la subcomissió parlamentària sobre el pacte educatiu.

Les absències són rellevants, des de Felipe González i Alfredo Pérez Rubalcaba fins als barons Javier Fernández i Ximo Puig. L’última baixa ha sigut la de Susana Díaz, que va al·legar «problemes d’agenda» quan el seu nom figurava fins i tot en el programa de les sessions. La desconfiança encara és gran entre els sectors que es van enfrontar en les primàries i no contribueixen a recuperar la unitat mesures com el veto de la direcció a Elena Valenciano per presidir els socialistes europeus. Mentrestant, el PSOE desaprofita l’oportunitat de plantejar una alternativa real al PP en un moment de crisi del partit de Mariano Rajoy, buit que està omplint Ciutadans. La falta d’una política que contraresti l’auge del partit d’Albert Rivera és precisament un dels arguments dels crítics de Sánchez.