Les conseqüències econòmiques de la DUI

L'economia va resistir per les exportacions, però la inversió el trimestre es va desplomar

2
Es llegeix en minuts

 El Parlament celebra la declaració d’independència. / JULIO CARBÓ/ FOTOG.: ALBERT BELTRAN

La declaració d’independència de l’octubre va arribar acompanyada d’una gran alarma econòmica perquè un bon nombre de societats –començant pels dos bancs catalans, que estan entre els cinc grans espanyols– van anunciar el trasllat de la seu social i hi va haver una forta caiguda de visitants estrangers.

Ara l’Idescat –poc sospitós de partidisme– ha publicat les dades del 2017 i és possible analitzar amb objectivitat els fets. El primer a subratllar és que no hi ha hagut catàstrofe. Per dos motius: a curt termini era difícil i el sector industrial català és competitiu i l’exportació ha tirat amb força en una Europa en plena recuperació.

El PIB va créixer el 3,5% el 2017, quatre dècimes més que l’espanyol, perquè el pes de la indústria és més gran, i l’últim trimestre –objecte d’aquesta anàlisi– el ritme no es va alterar. L’economia catalana va créixer una dècima més que l’espanyola (0,8% per 0,7%).

Coses preocupants del PIB

Però la segona nota a destacar és que en l’evolució del PIB hi ha coses preocupants. Per sectors veiem que el creixement es va centrar en la indústria (1,9%) i la construcció (1,7%) mentre que el sector serveis ho va fer només el 0,4%. I d’ells, el subsector comerç, transports i hostaleria va tenir un creixement zero. ¡Compte!

La demanda interna es va estancar de sobte (creixement zero quan en l’any havia pujat el 2,6%) i l’essencial consum de les famílies es va paralitzar. Més greu encara és el que va passar amb la inversió, que va baixar el 0,8% quan en l’any va créixer a un ritme del 3,9%. I la inversió en béns d’equip es va desplomar l’1,6% quan pujava a un ritme del 3,4%. Aquesta dada alarma perquè el futur depèn de la inversió.

Si l’economia interior no va créixer, ¿per què el PIB ho va fer al 0,8%? Per la forta tirada de les exportacions, el 3%, i el menor augment de les importacions (0,6%) per l’atonia del consum intern. Tercera nota, sense el 27-O hauríem crescut més. 

Notícies relacionades

L’economia catalana va superar així el cop del 27-O perquè la seva indústria és resilient, en especial en una Europa que experimenta el més alt creixement des de la crisi. Però va acusar el cop i es va truncar el ritme inversor. Quarta nota, si l’aturada inversora continués, seria molt perillós, perquè indicaria no una desacceleració sinó una cosa molt més greu: una pèrdua d’atractiu econòmic que afectaria amb rapidesa l’ocupació. Per això és essencial que es formi ràpidament un Govern que generi confiança en el futur i que, com ha insistit Andreu Mas-Colell, hi hagi pressupost.

Les dades del primer trimestre apunten bé. Sense govern, però sense ruptura del marc polític es recobra una mica l’ànim. Però la clau serà el que passi amb la inversió el 2018. La del primer trimestre hauria de reaccionar una mica per l’efecte rebot, la incògnita és la resta de l’any. Motiu de més perquè el Parlament, per sobre de la divisió entre les dues meitats –i de la guerra interna secessionista entre Carles Puigdemont i ERC– sàpiga que avui el més urgent a Catalunya és tenir un govern. ¡Ja!