Petit observatori

Alguns amics em diuen 'Espi'

Vivim una revolució en progrés constant: la de les sigles. I la fonètica s'ha vist atacada

1
Es llegeix en minuts

La humanitat va fer un pas de gegant quan va inventar les paraules. Dic «paraules» i no «llenguatge» perquè els animals també tenen sistemes d’expressió. No sempre interpretables per a nosaltres. ¿Què vol dir aquell animaló que de cop, a mitja nit, engega a l’aire una mena de curts xiulets repetits?

Estic segur que els ornitòlegs coneixen perfectament quins ocells són xerraires i per què n’hi ha de muts, o ens ho semblen. Perquè és evident que hi ha animals que es comuniquen, naturalment a la seva manera, amb els mo-destos recursos de què disposen: modestos si ens basem en la complexitat.

¿Què passaria si els animals poguessin parlar, expressar-se com nosaltres? La literatura, sobretot per a infants, ja ha explorat aquesta possibilitat. Segurament, el progrés humà s’explica pel perfeccionament de la capacitat articuladora del llenguatge. Aquesta capacitat s’ha incorporat al nostre procés creatiu. Una rosa no és una rosa. En un temps llunyà vam aprendre a matisar. I els accents ens van ajudar a la comprensió dels sons.

Ara vivim una revolució que va progressant. La revolució de les sigles: la fonètica, que era decisiva per a la transmissió d’un missatge, per a la comprensió d’una informació, s’ha vist atacada. No em refereixo a l’ús d’una terminologia.

Notícies relacionades

Llegeixo a la premsa que una entitat impulsa un crowdfunding que fa referència al dret de migrar. ¿És bo, això del crowdfunding? Una dona consumidora d’heroïna té el VIH. Un seminari sobre els països euroasiàtics està organitzat pel CIDOB. En el món del mòbil hi ha tantes tendències fetes realitat com el 5G. En relació amb l’èxit del Mobile era important la GSMA.

Que no ens rodi el cap, aquests dies. Existeix la UPF: és la Unió Progressista de Fiscals. Hi ha amics que em diuen Espi. Reconec que per a algunes coses no tinc gaire nas.