Torrent, frívol i irresponsable

El president del Parlament és incapaç de comportar-se com una autoritat que representa tots els catalans

2
Es llegeix en minuts

Tampoc aquesta setmana el Parlament podrà investir ningú, encara que aquesta vegada s'hauria de posar en marxa el compte enrere perquè es desencalli la situació o anem a noves eleccions. El 30 de gener, Roger Torrent va fer la trampa d'ajornar sine die el ple d'investidura de Carles Puigdemont, congelant el termini de dos mesos. A principis de febrer, els lletrats van resoldre que el president de la Cambra podia activar el rellotge amb una comunicació oficial o convocant un ple equivalent a una primera votació. Ha passat un mes i Torrent no només no ha fet res, sinó que davant l'absència de Jordi Sànchez en el ple previst inicialment per a aquest dilluns ha tornat a fer el mateix, suspensió sense data. Aquesta vegada fins que el Tribunal Europeu de Drets Humans es pronunciï, cosa que succeirà, segons els experts, de forma ràpida i amb nul·les possibilitats que dicti mesures que permetin al candidat sortir de la presó.

Notícies relacionades

Si la investidura del fugit Puigdemont era inviable perquè era imprescindible la seva presència física al Parlament, la de Sànchez no ho és menys. El magistrat Pablo Llarena ha redactat una interlocutòria molt extensa on raona la negativa a deixar-lo assistir al ple de la seva investidura. Argumenta que Sànchez, com a líder de l'ANC, formava part d'"un concert de voluntats" bifront per forçar l'Estat a acceptar la república catalana. Mentre el Parlament aprovava una aparent legalitat secessionista, les entitats sobiranistes van animar i van instrumentalitzar les mobilitzacions populars en el marc d'una estratègia de desbordament de la legalitat, que en alguns casos van desembocar en actes violents acreditats. Finalment, conclou que el risc de reiteració delictiva de l'encausat no ha desaparegut, perquè s'integra en una candidatura (JxCat) que persegueix implementar la república declarada, es nega a reconèixer l'autoritat judicial de l'Estat, i el seu compromís amb la legalitat és contradictori amb altres proclames o amb un acord de legislatura que persegueix impulsar l'efectivitat de la secessió. L'escrit de Llarena és demolidor per a Sànchez i un avançament de l'escrit d'acusació. Tots els comentaristes que tan categòricament neguen l'existència dels delictes de sedició i rebel·lió farien bé de llegir-lo.

En la investidura de Puigdemont, Torrent també va anunciar que recorreria a la justícia europea, cosa que finalment no va fer perquè els de JxCat s'hi van oposar de forma categòrica. Sabien que no tenia cap recorregut. El president del Parlament està actuant de forma frívola i irresponsable. Per un costat, és incapaç de desobeir perquè té por de ser inhabilitat i posar fi a la seva carrera política, però el 27 d'octubre  va ser un dels protagonistes de la DUI. Per l'altre, es dedica a fer discursos institucionals incendiaris acusant la magistratura de prevaricar i llueix el seu llaç groc en tot tipus d'actes. No només és incapaç de comportar-se com una autoritat que representa tots els catalans, sinó que es nega a posar en marxa el compte enrere per sortir d'aquesta farsa que no condueix enlloc.