Anar al contingut

Editorial

L'independentisme no aterra a la realitat

El pacte entre JxCat i ERC oblida el que ha passat durant el procés i repeteix molts dels seus errors

L'independentisme no aterra a la realitat

JOAN CORTADELLAS

El document que Junts per Catalunya i ERC han pactat i han traslladat a la CUP perquè recolzi la investidura de Jordi Sànchez –pendent de la decisió del Tribunal Suprem– demostra que l’independentisme està lluny d’assumir la realitat. Malgrat que no es parla explícitament d’unilateralitat ni d’independència i s’intenta acontentar els anticapitalistes sense caure en il·legalitats flagrants, el pacte promou la «construcció de la República» –una forma d’Estat inexistent després del fracàs de la DUI–, crea «institucions a l’exili», i proposa l’inici d’un procés constituent que hauria de culminar amb una nova multiconsulta, una altra vegada «amb totes les garanties» i similar al 9-N del 2014. 

La «construcció de la República» es portaria a terme per tres vies: el Parlament i el Govern de Catalunya i l’Espai Lliure de l’Exili, la sola denominació de la qual insinua que a Catalunya no hi ha llibertat. De fet, el document subratlla «la impossibilitat d’expressar-se amb llibertat a Catalunya».

Tot l’edifici institucional de l’«exili» –Assemblea de Representants, Consell i Presidència de la República– és una construcció fantasmagòrica que només busca acontentar Carles Puigdemont i «internacionalitzar» la causa independentista, com si aquest intent no hagués fracassat ja. El projecte, en fi, oblida el que ha passat durant el procés i repeteix molts dels seus errors, com prometre l’Agència Tributària catalana o ressuscitar el Diplocat.