Pessimisme davant el ple d'investidura

La idea de presentar Sànchez no deixa de ser un element de pressió al poder judicial i a l'Estat

2
Es llegeix en minuts
jregue38104772 barcelona 19 04 2017 jordi sanchez presidente de la anc pres170629111052

jregue38104772 barcelona 19 04 2017 jordi sanchez presidente de la anc pres170629111052 / ALBERT BERTRAN

La convocatòria per a dilluns que ve del ple del Parlament per a la investidura de Jordi Sànchez no sembla que hagi de desbloquejar, lamentablement, la situació política a Catalunya. El mecanisme de la convocatòria ja es va iniciar malament, ja que se’n van assabentar abans els advocats del candidat que els diputats de la Cambra. La data del dia 12, a més a més, es va saber abans de la reunió de la junta de portaveus, organisme encarregat de fixar-la. Els advocats de Sànchez, empresonat a Soto del Real, van demanar a primera hora la llibertat del seu defensat perquè pogués assistir al ple i, en el seu defecte, que «s’arbitrin les mesures necessàries» perquè el candidat si més no pugui acudir al Parlament per participar en el debat d’investidura. Els lletrats recorden el precedent del diputat de HB i pres etarra Juan Carlos Yoldi, a qui es va autoritzar a assistir al ple d’investidura al Parlament basc el 1987, i adverteixen que, si no es concedeix el permís, Espanya pot ser condemnada al Tribunal de Drets Humans per privar Sànchez dels seus drets polítics abans de ser condemnat.

Aquesta interpretació, recolzada per molts juristes, no significa necessàriament que la comparteixi el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena, que ja va negar a Sànchez el permís per assistir al després ajornat ple per investir Puigdemont. En tot cas, la idea de presentar Sànchez no deixa de ser un element de pressió al poder judicial i a l’Estat, perquè no es comprèn com pot exercir de president si, encara que assisteixi al ple, continua després a la presó.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Notícies relacionades

Encara hi ha un altre aspecte que incideix en el pessimisme. El candidat de Junts per Catalunya no té de moment vots necessaris per ser escollit després de l’anunci d’abstenció de la CUP i la intenció de Puigdemont i Toni Comín de mantenir els seus escons. Sembla difícil que abans de dilluns es pugui arribar a un pacte que desbordi el «retorn a l’autonomisme», com exigeix la CUP, que ha considerat la convocatòria «imprudent».

Després de la fallida etapa d’investir Carles Puigdemont, ara entrem en l’etapa de Sànchez, que el més probable és que acabi igual. I mentrestant, aviat farà tres mesos de les eleccions, i Catalunya continua sense govern, amb el 155 i sense recuperar les institucions, que era el principal objectiu, segons deien, dels partits independentistes.