PETIT OBSERVATORI

Preparat per a l'últim xuti

L'àrbitre de la vida vol que jo continuï jugant una mica més, fins que faci sonar el xiulet

1
Es llegeix en minuts
marcosl42304141 barcelona   24 02 2018   deportes        messi chuta de falt180225190911

marcosl42304141 barcelona 24 02 2018 deportes messi chuta de falt180225190911 / JORDI COTRINA

L’editora dels meus llibres, Isabel Martí, de La Campana, m’ha portat una nova edició del meu llibre Temps afegit. A la primera pàgina llegeixo això: «El dia 7 de març de l’any 2000 vaig fer 73 anys». 

Jo devia ser bastant jove quan vaig llegir que, a Catalunya, l’expectativa mitjana de vida per a un home era de 73 anys. En alguna ocasió ho he recordat: «Com que has nascut el 1927, si arribes a l’any 2000 hauràs complert implacablement el teu deure estadístic».

El 2000 em semblava llunyà, però la llunyania sempre és molt subjectiva. Una vegada el meu pare em va dir: «No és que el temps passi de pressa, és que un any és molt curt». 

Sí, un any és objectivament poca cosa, i quan se’n tenen 90 encara menys. En aquest cas, que és el meu, és prudent aprendre a comptar per mesos, i encara millor, per setmanes. Els nens petits acostumen a precisar encara més: «tinc cinc anys i mig». És una lliçó que els donen per aprendre a valorar el pas del temps.

Llegeixo el que vaig escriure fa anys i em sembla vàlid. L’atzar m’ha evitat una desaparició prematura. Com la d’algunes persones que estimo. «A joc de daus us acompararé», per dir-ho amb els versos d’Ausiàs March que cantava Raimon... Milers de daus que algú ha llençat barrejadament en els nostres codis genètics i que circulen constantment per les nostres venes.

Notícies relacionades

Com en un partit de futbol, l’àrbitre de la vida ens pot concedir una pròrroga, un temps afegit. El fet és que el meu àrbitre vol que jo continuï jugant una mica més. Fins que farà sonar el xiulet: s’ha acabat el partit. 

¿El resultat que voldria? Haver aconseguit empatar amb mi mateix. Però damunt el camp de joc hi ha tantes pilotes temptadores... M’agradaria poder fer un parell de xuts, encara, sense aspirar a fer cap gol. H

Temes:

Tercera edat