La potència econòmica de l'MWC

La ciutat no pot prescindir d'aquest esdeveniment. Pel benefici directe que reporta però també per l'indirecte

1
Es llegeix en minuts

El Mobile World Congress (MWC) ha arrencat aquest dilluns a Barcelona i a l'Hospitalet amb tota normalitat després dels lamentables incidents polítics de la vigília. Els organitzadors, malgrat l’alentiment de les reserves, confien a repetir els 108.000 visitants de l’edició anterior, un rècord absolut en la història del certamen. Un rècord de visitants que deixarà gairebé 500 milions d’euros d’ingressos a la conurbació de Barcelona, una aportació substantiva i substancial al PIB i, en conseqüència, a l’ocupació i al benestar. La ciutat no pot prescindir d’aquest esdeveniment. Pel benefici directe que reporta però també per l’indirecte. Durant aquests quatre dies som l’escenari en el qual es dibuixa el futur de la comunicació mòbil, que en aquests moments vol dir el futur de la comunicació i, en general, del conjunt de l’economia. Entre les novetats d’aquest any destaquen les aplicacions en l’ús del 5G que multiplicarà la connectivitat dels dispositius mòbils i els obrirà a noves experiències de realitat augmentada i d’intel·ligència artificial. Aquest salt endavant, juntament amb les aplicacions de la tecnologia blockchain, provocarà un moviment disruptiu només comparable al que va significar l’aparició d’internet. L’avanç planteja, com es discuteix aquests dies a l’MWC, alguns reptes crucials relacionats amb la garantia de l’accés universal als nous serveis, la protecció de les dades dels usuaris i les garanties jurídiques pel que fa a les transaccions. 

Per a la ciutat de Barcelona és un privilegi assistir a primera fila a la presentació d’aquestes novetats i a l’inici d’aquests debats, que li suposen un clar avantatge competitiu. La trobada FYFN que se celebra en paral·lel al congrés de mòbils és l’aparador per a 600 companyies start-up que en part passen a formar part de l’ecosistema digital de Barcelona, sens dubte, el millor llegat que ha deixat i deixarà en el futur l’MWC a la ciutat.

La realitat, doncs, s’imposa als discursos i als gestos retòrics però buits d’alternativa i de contingut. L’MWC tornarà a ser un èxit i els ho posarà més i més difícil als que vulguin expulsar-lo o emportar-se’l de Barcelona. La ciutat ha après a conviure de manera equilibrada amb aquests milers de visitants i ells saben que tots són benvinguts. Segurament les amargors inicials es podran compensar amb el bon gust de boca final.