LA FOGUERA

Franquistes contra proetarres

Si la impunitat consisteix a estar al costat correcte en cada cas, hi ha alguna cosa que està funcionant molt malament

1
Es llegeix en minuts

Han començat a difondre fotos on es veu el polític que va denunciar el raper Valtonyc posant al Valle de los Caídos. ¿No són aquests els mateixos ressorts que han enviat Valtonyc a la presó però sense codi penal darrere? El raper va escriure i va publicar frases horribles, va alabar ETA, etcètera. Jo dic: llibertat d’expressió encara que m’ofengui. Però el que diu el sistema judicial és: no, guapo, literalitat, et condemnem per les paraules que has usat, amb elles et convertim en una cosa objectiva, un delinqüent. Per a mi, aquesta és l’aberració legal del Codi Penal que va endurir Alberto Ruiz-Gallardón.

     

Entretots

Títol del tema (Auto)

Subtítol del tema (Auto)

La gent es desfoga, a vegades, amb paraules violentes. La responsabilitat individual obliga a callar certes coses, però a vegades també és la nostra responsabilitat relativitzar el que estem sentint. Quan la dona que va insultar Inés Arrimadas va demanar disculpes va ser molt clara: es moria de vergonya al rellegir el seu propi missatge, escrit en un moment de rauxa. ¿Sentia realment les coses horribles que va dir? Sembla que les va sentir només un moment. En aquest sentit, ¿qui no ha sentit barbaritats? ¿Som els bons o tenim la sort de ser els que assenyalen els altres?

    

Llavors: ¿què signifiquen les fotos del polític fent turisme al Valle de los Caídos? ¿Amb quina intenció es difonen? Podríem estar davant un nostàlgic del franquisme, és una possibilitat, però no l’única, com passa amb Valtonyc: podria ser un proterrorista o simplement un jove enfadat. Patim una sobredosi de literalitat. Aquesta vagància intel·lectual és el que arrenca, també, obres d’art dels museus i les galeries. Interpretem massa ràpid.

Notícies relacionades

    

Som més complexos del que sembla quan diem certes coses. Que ens condemnin pels nostres actes, no pels nostres pensaments o paraules. Sí, hi ha paraules que es converteixen en actes, com les calúmnies. Així que em pregunto: ¿no s’està calumniant ara el raper i el polític? Si la impunitat con­sisteix a estar al costat correcte en cada cas, alguna cosa està fun­cionant molt malament. I és pe­rillós.