Dues mirades

Pago i calles

L'acusació del pare que va destapar el 'cas Maristrs' afegeix encara més foscor a unes ombres que l'orde no ha volgut aclarir mai

1
Es llegeix en minuts
fsendra42038713 manuel barbero180220125519

fsendra42038713 manuel barbero180220125519 / JOAN PUIG

Silenci. Maleït silenci. El més pervers. El més nociu. El més destructor. «Els Maristes han pagat a les víctimes per silenciar-les». L’afirmació la llança Manuel Barbero, el pare coratge que va destapar el cas Maristes i va impulsar la investigació del pitjor escàndol de pederàstia a Espanya. Ho relata en el seu llibre 'Un silencio a gritos', que presenta dijous (19.00 hores) a l’editorial Comanegra.

Notícies relacionades

L’acusació de Barbero, comprovada per ell mateix en una trucada en la qual sol·licitava (i era acceptada) una compensació econòmica al vicari provincial de l’orde, afegeix encara més foscor a unes ombres que els Maristes mai han volgut aclarir. Des que van esclatar les denúncies, s’han limitat a la xerrameca cosmètica, però han demostrat poc ànim per agafar el bisturí, esquinçar la crosta de silenci i deixar que surti tot el pus.

Cada vegada és més difícil comprendre la doble vara de mesurar de la política i de la justícia, però també de la societat. No hi ha proporció amb el mal causat. Es condemna un raper a tres anys i mig de presó per cançons contra el sistema, mentre se segueixen subvencionant escoles que no han acceptat ni reparat el dolor que han causat en els més desvalguts. Nens que han crescut i que potser mai es recuperaran del trauma. ¿Com pot ser que no exigim una reparació pública, encara més quan son són els nostres diners el que permeten a l’orde formar part de la xarxa d’escoles concertades?