El gol d'Iniesta i Messi en el veïnatge universal

La diana va donar la volta al planeta il·luminant una instal·lació artística a São Paulo (Brasil) mentre a ARCO (Espanya) se'n retirava una dedicada als presos polítics

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp42225054 messi iniesta180221182002

zentauroepp42225054 messi iniesta180221182002 / MIKE HEWITT

Iniesta Messi cridant gol, abraçats, amb els punys alçats, componen un magnífic quadro de l’últim duel a Stamford Bridge. El peu de foto és senzill: ¡Gooooooooooooool!

La força plàstica de la imatge ha donat la volta al planeta futbol. Totes les portades dels diaris britànics van coincidir en la fotografia de Mike Hewitt, de l’agència Getty Images. El crit de Messi i Iniesta es manté congelat a les pàgines. Crida l’atenció com els dos futbolistes miren a la càmera. Gairebé posen. Sembla que diguin «dispareu, que aquesta és la bona», als fotògrafs que són al córner esquerre, el del mític iniestazo. A més de Hewitt, els seus companys Ben Stansall i Alastair Grant (AFP), Andrew Boyers (Reuters) i Andy Rain (Efe) van disparar en aquell instant en què el partit experimenta una pujada d’adrenalina, de la resignació per la derrota a l’eufòria de l’empat a un.

Instal·lació amb material reciclat a São Paulo, coronada amb Messi a la tele. / N / acho Doce (reuters)

El minut 75 va enganxar l’audiència televisada (de Papua Guinea a San Francisco, de Sulawesi a Pasqua). Els més de 300 milions d’espectadors a tot el món que contemplaven el gol de Messi van quedar condensats en una plaça de Sao Paolo, Brasil. Una instal·lació artística construïda amb material reciclat, coronada amb una pantalla de televisió on apareix la celebració del líder blaugrana. L’escena va ser capturada per Nacho Doce, de l’agència Reuters. 

La metàfora del futbol total feta fotografia. L’art lliure, sense traves ni complexos a la capital brasilera, s’observa amb enveja des d’aquest tros del món, on es retira una instal·lació de la fira ARCO perquè està inspirada en els presos polítics que té Espanya. Un furt realitzat «des del màxim respecte a la llibertat d’expressió».

L'exposició de Santiago Sierra sobre els presos polítics retirada per ARCO / FERNANDO VILLAR

Mals temps per a la lírica. S’oculta als ulls de la gent l’obra de Santiago Sierra el mateix dia que un jutge segresta el llibre Fariña i s’envia a la presó un raper al país del porompompero

Queda el futbol. L’opi del poble, la religió inspirada en El capital de Karl Marx. La foto d’Iniesta i Messi a Stamford Bridge en un mateix crit. T’agafen ganes de tenir un boli a les  mans i pintar dues bafarades amb tres paraules: Llibertat d’expressió. Millor, no. Es corre el risc de ser denunciat per algun paio de VOX a qui no dubtarà a escoltar qualsevol jutge de l’Audiència Nacional.

Notícies relacionades

El gargot com a rampell té poc sentit. Dos futbolistes embolicant-se amb les coses de menjar. No se’n recorden de Sandro Rosell, i ho faran ara dels JordisJunqueras Forn o dels korrikolaris d’Altsasua. Gol i circ. 

21 dies per al 14-M

L’estoc a Stamford Bridge garanteix un partit de tornada brutal al Camp Nou, el 14 de març. Vint-i-un dies. Res haurà canviat llavors. Sense espai per a les rebel·lions, només queda el crit mut del gol.