LA POLÈMICA IMATGE DE CRIST

Sensibilitat

Consumidors habituals de la imatgeria, que hem hagut de veure tant si volíem com si no a despit de la nostra sensibilitat, ara se senten ofesos

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp38709990 cristo180209185718

zentauroepp38709990 cristo180209185718

Arran de la polèmica sobre la multa que li han imposat a un noi per posar la seva cara sobre una imatge de Crist, de la discussió sobre els sentiments religiosos ferits, no puc deixar de fer-me algunes preguntes. ¿Per què els fidels de determinades religions tenen la prerrogativa de passejar pels carrers imatges cruels que mostren tortures brutals i sanguinàries? ¿Per què hem hagut no només d’imaginar sinó de veure en llibres profusament il·lustrats escenes a tot color d’una crueltat desmesurada: persones crucificades, penitents, ficades en oli bullint, rostides sobre unes graelles, assagetades contra un tronc, persones a les quals els van arrencar els ulls, els van tallar els pits, els van seccionar les mans?  

    

Totes aquestes imatges apareixien als llibres de vides d’apòstols i sants amb què van voler adoctrinar-nos en la meva infància sense que a ningú li preocupés en absolut si ferien la sensibilitat d’una nena. 

    

Hem vist infanticidis massius en la matança dels innocents, hem vist el Nil convertit en sang, ens han explicat que un àngel de la mort va assassinar tots els primogènits a Egipte (això em va tocar personalment ja que soc la germana gran), hem vist noies esquarterades sobre els lloms de toros, nens devorats per lleons, sense que ningú es preguntés quines imatges, quin pòsit deixa l’exposició a tals barbaritats en una ment infantil. 

¿Amb quin dret es van ficar i es van apoderar dels meus malsons? Durant anys em va perseguir la imatge d’Herodes sent devorat viu pels cucs. Per molt menys,  abans de la projecció d’algunes pel·lícules o documentals, apareix una noteta advertint que contenen imatges que poden ferir la nostra sensibilitat.

Notícies relacionades

    

I ara consumidors habituals de tota aquesta imatgeria, que hem hagut de veure tant si volíem com si no, a despit de la nostra sensibilitat, s’han sentit ofesos. I a sobre han fet pagar una multa a l’«ofensor». Podria ofendre’m també, però estic encara massa atònita.