LA CLAU

L'alè de Ciutadans

Rajoy assegura que no necessita Albert Rivera ni el PNB perquè pugui prorrogar els pressupostos, però la seva debilitat l'aboca a agonitzar tota la legislatura amb l'única ajuda del decret-llei

1
Es llegeix en minuts

Mariano Rajoy és un as a dominar els nervis i esperar fumant-se un puro que es desgasti tothom. Però la tensió per l’ombra retallada de Ciutadans, després de la seva victòria a Catalunya, està tensant tot el Partit Popular i els fronts se li multipliquen. Des de ja fa unes quantes setmanes, el Govern està insinuant que sense pressupostos es poden fer totes les coses que abans deia que eren impensables, des d’apujar el sou als funcionaris fins a rescatar les autopistes encara que generi nou dèficit. Després d’anar preparant el terreny, Rajoy ha revelat quin és el seu pla per treure’s  de sobre la pressió del partit taronja i del PNB, que no el recolzarà mentre duri el 155 a Catalunya. El pla és governar sense nous pressupostos el 2018 i, si cal tenint en compte que el conflicte català no amaina, també el 2019, és a dir, a cop de decret llei. 

Tècnicament, Rajoy pot intentar finalitzar la legislatura amb comptes prorrogats, però s’ha de recordar que els pressupostos són el principal instrument que té qualsevol govern per poder fer política i seria desitjable que en un entorn en què l’economia creix al galop es pogués elevar la despesa i atendre demandes socials aparcades durant la crisi. Però Rajoy s’ha acostumat al decret llei com a forma de vida. 

Notícies relacionades

Entre els mesos d’octubre del 2016 i d’octubre del 2017, l’Executiu de Rajoy va enviar per a la seva tramitació al Congrés tan sols 9 projectes de llei. En canvi, va abusar de la fórmula del decret llei, que va suposar el 70% de les normes amb rang de llei del primer any de legislatura.

Suposa una anormalitat, que encara que admesa i regulada per la Constitució espanyola en el seu article 86, s’hauria d’utilitzar en casos extraordinaris i no com a normalitat, perquè implica que és el Govern, poder executiu, qui redacta una llei suplantant així el Parlament, poder legislatiu. L’estil de tramitar normes al Congrés amb caràcter d’urgència i sense donar possibilitat de discussió als grups parlamentaris demostra la debilitat en què es troba l’Executiu. I Ciutadans està disposat a esprémer-la.