Justícia i discapacitats

La lluita per la igualtat total continua, tot i que ara s'ha fet un pas amb la reforma de la llei del Jurat

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp31098511 discapacitados180213202403

zentauroepp31098511 discapacitados180213202403

Més enllà de les iniciatives privades pioneres en la inserció –com ha passat fa pocs mesos amb el Caprabo de Manresa, el primer de Catalunya gestionat íntegrament per persones discapacitades– el col·lectiu pateix greus mancances i anomalies, amb una vulneració sistemàtica i estructural dels seus drets polítics, de l’autonomia econòmica, la protecció social o l’accessibilitat.

Avui, a l’entrar en vigor la reforma de la llei del Tribunal del Jurat, es corregeix un d’aquests dèficits. A partir d’aquesta data, els ciutadans amb discapacitat física o psíquica estaran en igualtat de condicions amb les altres persones que acreditin «una aptitud suficient per al desenvolupament de la funció de jurat», sense que la discapacitat sigui, com fins ara, un impediment. Bé és cert que, com s’assegura des del Comitè Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat, «els procediments judicials estan mancats de cultura inclusiva» i serà necessari continuar lluitant perquè «els suports precisos i els ajustos raonables» que la llei exigeix a l’Administració de Justícia passin del paper a la realitat.

Qüestions com la fi de les esterilitzacions forçoses o la impossibilitat d’exercir el dret de vot actiu, incapacitacions decidides per un jutge en funció de criteris poc clars, són nous capítols en la lluita per una igualtat que avui, com a mínim, fa un pas endavant decisiu. La batalla per acabar amb la discriminació afecta tothom.