La successió del padrí

2
Es llegeix en minuts
undefined40983461 file   in this  april 29  1993  file photo  salvatore toto  171117204117

undefined40983461 file in this april 29 1993 file photo salvatore toto 171117204117 / Giulio Broglio

Salvatore Totò Sicília encara ningú ha oblidat el seu nom i això que fins a la seva mort, fa només tres mesos, va passar 24 anys a la presó, sense que durant tot aquest temps ningú l’hagués rellevat en les seves funcions al capdavant de la Cosa Nostra ¡Ningú! El seu poder sobre el sindicat del crim més important era absolut, mai se’n va penedir i fins i tot tancat no va deixar de donar ordres darrere els barrots. Empresonat, Riina va seguir sent el padrí, el cap sobre el qual recalaven totes les ordres de pes. Mort, tots esperen saber qui porta ara les regnes del més antic dels clans mafiosos italians, el de Sicília. Però com en el cas del narco colombià Pablo Escobar, el més probable és que ningú pugui reunir en poc temps tot el poder que ell tenia.

Com l’energia i els diners, l’entramat que controla el crim organitzat ni es crea ni es destrueix, va canviant de mans. Aquesta és la clau per entendre el que està passant en la màfia italiana, la història de la qual inicia ara una nova etapa. La detenció de Riina va ser possible gràcies als treballs infatigables del jutge Giovani Falcone i el magistrat Paolo Borsellino, dos titans assassinats a Sicília quan ja havien aconseguit encausar més de 500 mafiosos, entre ells Riina, que va ser precisament qui va donar l’ordre de matar-los amb només dos mesos de diferència.

Tot això succeïa el 1992. Des d’aleshores, la Cosa Nostra siciliana pot haver perdut una mica de terreny davant la Camorra napolitana, o la ‘Ndrangueta calabresa. Com paràsits, aquests clans han mutat i, veient la detenció massiva dels seus col·legues sicilians, s’han organitzat en estructures menys visibles i en cèl·lules independents que han intentant refinar els seus mètodes, deixant els assassinats com a últim recurs. Era molt més efectiu infiltrar-se a l’Estat per aconseguir la impunitat pagant, abans que matant, de manera que les seves principals figures disfrutaven de la protecció d’altes esferes a Roma.

Notícies relacionades

Si la màfia siciliana ha après també aquesta lliçó, potser el poder de Totò Riina no es traspassarà ara a un nou don. El més probable és que es dilueixi en diferents faccions i clans, cada un amb el seu capo. Però les plaques tectòniques del crim organitzat es tornen a moure a Sicília i pot ser que passi com, quan als anys 70, Riina es va encarregar d’assassinar tots els seus rivals i portar a terme literalment una neteja ètnica a Palerm per quedar-se sol al capdavant dels negocis del clan dels Corleone, el mític poble que va immortalitzar la pel·lícula El Padrí i d’on era originari.  

Tornen d’Amèrica

Ara han tornat a aparèixer per Palerm alguns dels que durant el terror que va desplegar van fugir al Brasil, Colòmbia o els EUA. No hi havia precedents a la màfia: quan arresten el capo, un altre el substitueix, però Riina va ser el cap de la Cosa Nostra fins al dia que va morir. Potser amb ell va caure l’últim padrí, però el negoci de drogues, armes, i ara també el tràfic humà que travessa el Mediterrani, busca successor. 

Temes:

Màfia Itàlia