Religió i Codi Penal

La teva ofensa ofèn els meus sentiments

Quan els ofesos salten, sempre pot sortir un jutge que decideixi interpretar la norma amb ulleres de Torquemada

1
Es llegeix en minuts

Un noi de Jaén que s’assembla al Crist de l’Amargura fa broma a internet i la germandat porta la foto als tribunals. / ATLAS VÍDEO

La Germandat de l'Amargura de Jaén va fer honor al seu nom i va denunciar Daniel Serranova denunciar Daniel Serrano, un xaval de 24 anys que havia posat la seva cara amb Photoshop sobre la del Crist titular d'aquesta congregació. El més sorprenent del cas no és la denúncia, sinó la condemna. 480 euros de multa i una cosa més greu: una pena de 180 dies de presó que va arribar a flotar sobre el cap cristificat del xaval.

Poc importa que la intenció de Serrano no fos ofendre, com ell mateix ha explicat als mitjans. En un sistema judicial que carrega la prova de culpabilitat en el sentiment d'ofensa, les intencions són secundàries. Quan els ofesos salten, sempre pot sortir un jutge que decideixi interpretar el Codi Penal amb ulleres de Torquemada.

Parlem llavors de sentiments ofesos. La llibertat d'expressió és sagrada per a mi, així que la condemna m'ofèn. ¿Puc denunciar el jutge? ¿La Germandat? No. Puc escriure això. Vaig decidir que jo també posaria la meva cara sobre aquell Crist i altres van pensar el mateix. La xarxa es va omplir de fotomuntatges solidaris. La meva intenció no va ser ofendre la Germandat, sinó desfogar la meva legítima ofensa. Alguns van a la policia i altres usem el Photoshop.

De moment no he rebut cap requeriment legal, però la veritat és que estaria encantat d'anar a judici per una cosa semblant. De debò, m'encantaria. El meu credo és 'Retorn al futur' i el meu profeta és 'Doc' Emmett Brown, així que tornar al 1955 serà la constatació que la meva religió és l'única verdadera.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

En fi. Anem pel camí d'una època anterior. Pensava que aquell judici contra Javier Krahe per cuinar un Crist va ser una aberració, una última acció de l'antic règim, però el segle XXI se'ns està presentant com el germà tecnològic del XVI.

Una multa barata

Notícies relacionades

Mentre es multipliquen les denúncies per diferents sentiments ofesos almenys em queda un consol. Com que vivim en una societat de mercat, la multa de 480 euros marca un valor molt barat per a uns sentiments suposadament tan elevats. Si aquest és el preu per molestar les teves creences, deixa'm dir-te que valen molt poc. Així que fem pot. La pròxima ronda la pago jo.