LLARG TERMINI

Si Guindos fos dona

La persistència dels polítics a repartir-se el poder i els càrrecs entre ells empobreix les institucions, inclosa la cúpula del Banc d'Espanya, i deixa fora les dones en la carrera al BCE

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp24516440 guindos bce draghi180118225522

zentauroepp24516440 guindos bce draghi180118225522 / FRANCOIS LENOIR

El Parlament Europeu va expressar fa unes setmanes la voluntat que els països presentessin candidates i no només homes per cobrir la plaça de vicepresident del Banc Central Europeu (BCE) ocupada ara pel portuguès Vítor Constâncio i que quedarà vacant el 31 de maig. Actualment solament hi ha una dona a la cúpula de la institució totpoderosa que supervisa i regula tot el sector financer europeu, l'alemanya Sabine Lautenschläger. Els dos únics països que s'han postulat per a la vicepresidència han ignorat la petició de presentar dones. Espanya ha optat pel ministre d'Economia, Luis de Guindos, i Irlanda per el governador del seu banc central, Philip Lane.

L'elecció del càrrec correspon als països membres de la Unió Europea, amb consulta prèvia al Parlament Europeu i al BCE. Encara que l'opinió d'aquestes dues institucions és important, no és vinculant i al final seran els països els que tindran l'última paraula, per sort per a Guindos. En primer lloc, perquè el BCE no veu bé un candidat que fa el salt directe de la política activa al supervisor bancari i així l'hi ha fet saber a la Moncloa. En segon lloc, perquè al Parlament no se li escapa que Guindos no és una dona. Amb tot, la institució, presidida per l'italià Antonio Tajani, podria donar el vistiplau al ministre espanyol per una qüestió d'equilibris entre els països.

De fet, la maquinària diplomàtica que desplegarà Espanya serà la que salvarà probablement Guindos. Lane tampoc és dona, però seria el favorit pel gran prestigi que ha adquirit com a governador del Banc d'Irlanda. La solució passaria per garantir-li a Irlanda, que no ha tingut mai cadira al BCE, el càrrec al consell de govern de Peter Praet, que venç el 31 de maig del 2019.

Una vegada rescabalats els irlandesos, Espanya i Alemanya intercanviaran favors. Angela Merkel vol la presidència del BCE per a l'alemany Jens Weidmann en substitució de Mario Draghi que abandonarà el càrrec el 31 d'octubre del 2019. Amb el suport alemany, francès i Italià, Guindos podria ser el clar guanyador usant tota la seva diplomàcia.

Notícies relacionades

Tots els favors que cremarà Espanya perquè no fracassi Guindos, després de la derrota que ja va patir a l'Eurogrup, se'ls podria haver estalviat si hagués presentat un candidat que agradés les institucions i no un amb tint polític i pel qual ho haurà de donar tot. Si amb temps i estratègia, Espanya amb el consens dels grans partits (el PSOE ha vetat Guindos) hagués situat ja una dona, per exemple, com a subgovernadora o governadora del Banc d'Espanya, ara podria haver guanyat de llarg sense haver de demanar favors que després es necessiten per a altres qüestions.

Però la persistència dels polítics (també el PSOE, que ara demana a una dona) a repartir-se el poder i els càrrecs entre ells empobreix les institucions, inclosa la cúpula del Banc d'Espanya, que decideix el bipartidisme. I, a més, relega les dones que no formen part d'aquesta xarxa de favors a estar infrarepresentades quan són moltes les que estan més que preparades per obtenir una plaça que es mereixen per justícia, no per quota.