EDITORIAL

Eleccions sense garanties a Veneçuela

La convocatòria unilateral de Maduro, sense pactar amb l'oposició, posa en relleu la falta de condicions mínimes per als comicis

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp41947234 president of venezuela s national constituent assembly delcy180208100245

zentauroepp41947234 president of venezuela s national constituent assembly delcy180208100245 / MARCO BELLO

Les autoritats veneçolanes han fixat data, el 22 d'abril, per a les eleccions presidencialseleccions presidencials, però les negociacions entre Govern i oposició segueixen sent un diàleg per a sords. Tal com s'han anat desenvolupant les converses entre tots dos a la República Dominicana, amb la mediació de José Luis Rodríguez Zapatero, destinades destinades a fixar la data electoral i la manera per realitzar l’escrutini, res feia preveure que es desbloquejarien. L’oposició demanava temps per buscar candidat, ja que els seus dos líders principals estan inhabilitats pel Govern. 

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

En aquestes circumstàncies, la convocatòria unilateral amb què el president Nicolás Maduro busca la seva reelecció mitjançant un nou moviment polític posa en relleu la falta de condicions mínimes per a la celebració d’uns comicis amb garanties. Així ho han entès diversos països com Colòmbia i Xile que havien acompanyat la negociació i que en vista de la decisió governamental han decidit retirar-se. En canvi, Rodríguez Zapatero ha instat l’oposició a firmar el document elaborat a la taula de diàleg per al procés electoral. Aquesta desavinença contribuirà a fer més profunda la crisi institucional que hi ha a Veneçuela amb dos parlaments, un dominat per l’oposició, i l’altre, pel chavisme, i amb un president cada dia més impopular aferrat al poder i incapaç d’articular mesures coherents per resoldre la gravíssima crisi econòmica en un país que disposa de grans recursos naturals.