LA CLAU

El 155 de Puigdemont

El pla de l'expresident, més que restituir l'autogovern català, suposaria traslladar a Brussel·les la seu social de la Generalitat

1
Es llegeix en minuts

En l'imaginari independentista, la suspensió de l'autonomia catalana va ser un cop d'Estat perpetrat per Mariano Rajoy, i la seva continuïtat en el temps, la prova més fefaent de l'autoritarisme de les institucions espanyoles. S'esquiva deliberadament que va ser Carles Puigdemont qui, pressionat per les traïcions de socis i correligionaris, va preferir que l'Estat executés el 155 que avançar les eleccions. I que ara és la majoria independentista la que, encadenada a la retòrica legitimista de l'expresident, ha prorrogat la vigència del 155 al no investir un candidat que estigui en condicions de governar Catalunya.

L'última ocurrència que s'ha empescat des de Brussel·les el líder de Junts per Catalunya (JxCat) anteposa de nou la restauració del seu poder personal a la restitució de les institucions catalanes. Puigdemont proposa una reforma exprés de la llei de presidència que li permeti ser ungit al Parlament, en obert desafiament al Tribunal Constitucional, i instituir a Bèlgica un Consell de República que seria el Govern legítim i plenipotenciari, reduint la Generalitat a mera gestoria autonòmica. Una vegada anul·lat el seu nomenament pel Constitucional, una assemblea d'electes catalans consumaria en terres belgues la coronació republicana.

MEDALLA DE PLATA

Notícies relacionades

Desenes de diputats sobiranistes fa setmanes que estan de pelegrinatge (¿a càrrec de l'erari?) per desxifrar els auguris de l'oracle de Brussel·les. Ningú acaba de qüestionar la major: que difícilment es pot erigir en president legítim qui no va concórrer com a presidenciable a les eleccions del 2015, i que en les del 21-D es va haver de conformar amb la medalla de plata, amb el 21,6% dels vots emesos i a 161.000 paperetes de la guanyadora, Inés Arrimadas (Ciutadans). Minúcies.

La feblesa jurídica de la proposta de JxCat, que podria comportar càrrecs per desobediència per a la Mesa del Parlament i altres parlamentaris ja imputats, persegueix, més que recuperar les institucions catalanes, traslladar a Brussel·les la seu social de la Generalitat. Si cristal·litza, el 155 ideat per Puigdemont només abocaria a la perpetuació del 155 de Rajoy