Reptes presidencials

El camí de Trump

El president dels EUA viu i s'anima cada vegada que posa el sistema contra les cordes

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp41779579 pk103wef  davos  suiza   25 01 2018   el presidente de los e180125162512

zentauroepp41779579 pk103wef davos suiza 25 01 2018 el presidente de los e180125162512 / LAURENT GILLIERON

Si alguna cosa té Donald Trump és la seva capacitat per mantenir-nos en suspens contemplant l’espectacle de la Casa Blanca amb cada nou capítol com si estiguéssim tots enganxats a una sèrie. ¿Què calla Vladímir Putin? ¿El té agafat per alguna part que li fa molt mal? És inevitable: el tuf de la trama russa ens recorda l’últim gran escàndol que va aconseguir acabar prematurament amb un president nord-americà, Richard Nixon. ¿Pot ser aquesta la segona part d’aquell desastre?

    

Hi ha una tendència enorme a comparar el Watergate amb l’escàndol de les connexions russes. Nixon va acomiadar el fiscal especial que investigava les escoltes, Ar­chibald Cox, però encara que ho va aconseguir va acabar sucumbint. Trump està disposat a fer el mateix amb Robert Muller, l’impassible fiscal encarregat d’esbrinar si la seva campanya electoral va utilitzar intel·ligència russa per afavorir-lo i si posteriorment com a president va intentar obstruir la justícia per ocultar-ho. 

    

Encara que tot té molta similitud, les distàncies són enormes, tant com la figura dels dos presidents. Mentre que Nixon era un professional del sistema, que coneixia fins al més mínim detall la fontaneria i els passadissos del poder, Trump no només va guanyar representant tot el que ve de fora sinó que viu i s’anima cada vegada que posa el sistema contra les cordes.

Entretots

Títol del tema (Auto)

Subtítol del tema (Auto)

Malgrat la barroeria i el capritx que regeix en les seves decisions, és difícil que a Trump se li acabi obrint un procés polític. Amb els republicans donant-li suport és impossible arribar a un acord per processar-lo, almenys mentre les enquestes no mostrin fatiga. A Nixon tampoc el van treure, però no va poder frenar el sistema, i l’evidència als mitjans de comunicació li va acabar mostrant la porta de sortida. 

Notícies relacionades

    

Les coses han canviat. Trump més que concedir als mitjans un paper crític i independent, els considera porqueria. Enfrontant-s’hi ha superat el primer any, la qüestió ara que la trama s’enreda és saber si la sèrie Trump podrà aguantar la segona temporada o s’acosta al final pel mateix camí de Nixon.