L'ÚLTIM GAUDÍ D'HONOR

La Sampietro

Combativa la Sampietro, exigia, en el seu discurs dels premis Gaudí, que els polítics ens tornessin als comediants l'art de la comèdia (el fingiment, la farsa, la bufonada), que amb tanta displicència ens havien usurpat

1
Es llegeix en minuts

jgarcia21830386 barcelona 2013 03 13 dominical mercedes sampietro fot171222102359

jgarcia21830386 barcelona   2013 03 13 dominical   mercedes sampietro    fot171222102359
zentauroepp41832278 graf9474  barcelona  28 01 2018   la actriz mercedes sampiet180202174527

/

Escoltava Mercè Sampietro agrair des de l'escenari el seu merescudíssim Gaudí d'Honor i em sentia com escoltant la mateixa Meryl Streep. O com davant de Bette Davis i Ingrid Bergman, a qui la Mercè ha prestat la seva veu, en ocasions. ¡Quina autoritat, quina seguretat, quin aplom, quina elegància, quina dicció, quina anàlisi tan encertada, que justes les reivindicacions, quantes veritats, quanta determinació, quant de talent hi ha en la Sampietro

La Sampietro. Així és com anomenem en el nostre ofici  les/els grans i singulars. Els anglesos honoren els seus actors amb un Dame o amb un Sir. Els francesos amb un Chevalier, de sexe indiferent. A falta de títols semblants, nosaltres en tenim prou amb un modest article, la o el, de sexe inequívoc. Aquella nit dels Gaudí, escoltant la Sampietro, mirava de reüll la Serrano i la Carulla, assegudes només a un colze de distància. I el Sacristán, el Gas i la Peña, dues braçades més enllà. Tots assentien a les paraules de la Mercè amb la complicitat que proporciona la mateixa guerra i el mateix itinerari. 

La Sampietro (la Sampi, en el nostre pa de cada dia) recordava, en el seu discurs, els seus orígens en el teatre d'aficionats, alhora que jo l'evocava sent Pilar Miró i resant-li a Gary Cooper. La veia, també, per terres d'Almeria recitant José Ángel Valente, en una altra pel·lícula de la Miró; d'hàbit i toca a Extramuros; lluitadora i amarga a Lugares comunes d'Aristarain; lluminosa fins a dir prou a l'escenari del Teatre Nacional, amb una Florentina que t'enamoriscava, incapaç de discernir, en l'enamorament sobtat, quant hi havia de Sampietro i quant de Rodoreda. 

Notícies relacionades

Combativa la Sampietro, exigia, en el seu discurs, que els polítics ens tornessin als comediants l'art de la comèdia (el fingiment, la farsa, la bufonada), que amb tanta displicència ens havien usurpat. No sembla, davant del que hem vist aquesta setmana, que polítics i governants estiguin disposats a fer-li cap cas.

Ho sento, Sampi. Potser aquest és el teu únic fracàs.