LA CLAU

Dones florero

L'eliminació de les hostesses a la Fórmula 1 és símptoma que la societat tolera menys els costums masclistes que abans semblaven simpàtics

1
Es llegeix en minuts
segea22001725 peter sagan pide perd n por tocarle el culo a la azafata en 170113171741

segea22001725 peter sagan pide perd n por tocarle el culo a la azafata en 170113171741

Pot ser casualitat o no. Però una setmana després que esclatés l’escàndol al Regne Unit pel tracte vexatori i masclista donat a les hostesses d’un sopar benèfic a Londres, la Fórmula 1 acaba d’anunciar que elimina les noies de la graella de sortida. L’organització ha aclarit que, malgrat que la pràctica es remunta a diverses dècades, aquest costum ja no s’adiu amb els seus valors i és clarament contrari a les normes socials. 

Les tasques de les dones en aquest tipus de competicions van des d’entregar els trofeus i els peluixos als podis ciclistes, a exercir de paraigüeres a MotoGP o marcar la posició dels pilots a la graella de la F-1, sempre amb uniformes extremadament curts i cenyits. Mentre els seus homòlegs masculins apareixen com a esportistes, triomfadors i estrelles de l’esdeveniment per les seves capacitats, elles es presenten com floreros sexualitzats.

El debat de la conveniència de mantenir o no les hostesses per al referent negatiu de dona que projecten s’ha vist esquitxat d’anècdotes que reforcen la necessitat d’acabar amb aquesta pràctica. Una de les més sonades es va produir al Tour de Flandes del 2013, quan el ciclista eslovè Peter Sagan, segon classificat, va aprofitar per pessigar-li el cul a una de les hostesses mentre aquesta estampava els ja tradicionals petons al guanyador, Fabian Cancellara, a l’esglaó més alt del podi.

Notícies relacionades

La tolerància de la societat a aquest tipus d’escenes, que fa unes dècades podien semblar simpàtiques, igual que els acudits sexistes, és cada vegada més baixa. Això explica que el sopar masclista de Londres només per a homes s’hagi destapat ara, després de 33 anys d’història de l’esdeveniment, i que l’organització de la F-1 hagi decidit eliminar ara les hostesses que projecten una imatge distorsionada que no es correspon amb la realitat.  

Les dones avui volen ser considerades iguals als seus homòlegs masculins en tots els àmbits perquè tenen les mateixes capacitats. Competeixen al Dakar com Laia Sanz, juguen a futbol com Lieke Martens, són olímpiques com Mireia Belmonte i són majoria a les universitats. La decisió de la F-1 és un avís per a navegants per a les empreses que vulguin vetllar per la seva reputació. Aquests costums del passat ja no són acceptables.