LA CLAU

Carnaval anticipat a la Ciutadella

El president del Parlament, Roger Torrent, i Esquerra frustren la mascarada d'una investidura il·legal i simbòlica. La ira ha canviat de bàndol

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp41849496 parlament180130172728

zentauroepp41849496 parlament180130172728 / FERRAN NADEU

Falten vuit dies per al dijous gras, que marca l'inici del carnaval. Festa pagana i mil·lenària en què regna la tolerància i el descontrol, en vigília de la quaresma. Burla i sàtira. Màscares que oculten identitats i estrafolàries disfresses. Simulació i fingiment. Tot s'hi val.

L'esperit de l'idolatrat rei del carnaval ha sobrevolat aquest dimecres el parc de la Ciutadella, sense arribar a posar-s'hi. No ha arribat el candidat verdader però sí milers d'independentistes lluint la seva careta: 'Tots som Puigdemont'. ¡Quin cop d'efecte hauria sigut que el líder deposat, disfressat de si mateix, burlés el control policial i es colés al Parlament! Però aquí ha escassejat l'artifici: l'aspirant a la restitució, el que va demanar el vot amb la promesa de tornar, només ha enviat des de Brussel·les un esborrany del seu discurs. La història ens crida.

Els concentrats a la Ciutadella, convocats a una festa d'entronització, acaben per oficiar un funeral. Un altre. Pocs somriures, també, dins del Parlament, on més aviat impera una atmosfera bel·licista. Al vell arsenal que acull la Cambra, vestigi de la fortalesa que Felip V va ordenar construir després d'esclafar Barcelona el 1714, es desfermen les hostilitats en el front de resistència al 155, batejat com el nou decret de Nova Planta. La història ens crida.

EL NOU MALVAT

El president del Parlament, Roger Torrent, es calça la disfressa de malvat davant part de l'independentisme i ajorna la sessió d'investidura del presidenciable de Junts per CatalunyaJunts per Catalunya. El republicà compareix amb una màscara entre institucional i reivindicativa: el seu candidat és Puigdemont, no n'hi ha un altre, però per emparar els seus drets -tal com ell mateix li havia sol·licitat- posposa el ple fins que el Constitucional dicti sentència.

JxCat i la CUP, paradoxes de la vida, censuren per "unilateral" la decisió de Torrent. ERC la recolza. El president revela que va trucar cinc vegades a Puigdemont per anunciar-l'hi. Sense èxit. Matisa el seu entorn que no va contestar perquè al mòbil hi posava "número ocult". Tal qual. En protesta, postconvergents i cupaires amenacen d'ocupar l'hemicicle. Se'n desdiuen. Pur carnaval. 

Fora, la ira ha canviat de bàndol. Cap celebritat tuiteja "155 monedes de plata" ni posa de cap per avall la foto de Torrent. Dues vegades va sentir Puigdemont al clatell l'alè amenaçant dels seus: quan va suspendre la independència sense proclamar-la i quan va voler avançar les eleccions. Ara el foc amic descarrega sobre els republicans. Tant, que ni la fragilitzada ANC aconsegueix evitar que milers d'independentistes trenquin el cordó de seguretat i es plantin davant el Parlament. Aires de revolució... o contrarevolució.

Notícies relacionades

En veritat, tot era una mascarada per endavant: investir Puigdemont a títol d'inventari --gest tan il·legal i simbòlic com la DUI-- per regalar-li l'etiqueta de "president legítim"... i elegir-ne un altre. Però aquesta vegada ERC va abraçar el realisme i se la va jugar per evitar una altra legislatura bufa.

Després d'aquest carnaval arribarà el dimecres de cendra. I la quaresma, temps d'abstinència i purificació