Editorial

Prevenció de la sífilis i la gonorrea

És un encert destinar els esforços a les escoles de secundària, aplicacions a les quals s'accedeix a través del mòbil o a la publicitat en portals de contactes

1
Es llegeix en minuts

La sífilis i la gonorrea, i altres infeccions de transmissió sexual (ITS), s’han disparat a Barcelona, una tendència que no és exclusiva de la ciutat –es dona en altres llocs d’Europa– i que té causes desconegudes. L’Agència de Salut Pública de Barcelona ha detectat que és en el col·lectiu d’homes homosexuals on augmenta sobretot el nombre d’afectats, cosa que també succeeix, per exemple, amb la majoria de nous contagis del virus d’immunodeficiència humana (VIH), que causa la sida. El contagi de totes les ITS pot evitar-se si s’utilitza el preservatiu al practicar sexe. Per tant, les campanyes de prevenció són eines imprescindibles en la lluita per frenar la seva expansió.

En aquest sentit, la decisió del Comissionat de Salut de l’ajuntament d’incrementar el 42% (1,2 milions d’euros) el pressupost d’aquest any per a campanyes de prevenció va pel bon camí. S’han de trobar noves formes d’accedir als col·lectius on s’ha detectat que els contagis estan augmentant. Per això, és un encert destinar els esforços a la prevenció i divulgació en les escoles de secundària, en aplicacions a les quals s’accedeix a través del mòbil o en publicitat en portals de contactes i cites. 

La informació que millora la prevenció, i la possibilitat de reaccionar amb rapidesa en cas de contagi, són claus en aquest àmbit sanitari. Convé no abaixar la guàrdia, i el suport d’institucions com l’ajuntament és clau.