Dues mirades

Aquesta gent

Isona Passola va creure que una cita del seu discurs unia la vida de Gaudí amb el groc omnipresent de la gala dels premis del cine català

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp41833049 graf9484  barcelona  28 01 2018   la realizadora carla sim n180129013555

zentauroepp41833049 graf9484 barcelona 28 01 2018 la realizadora carla sim n180129013555 / MARTA PEREZ

A Isona Passola li devia semblar interessant llegir a la gala dels premis Gaudí el relat del pas per la presó del celebèrrim arquitecte. Encara que el text no està escrit per Gaudí com va assenyalar la directora de l’Acadèmia de Cinema Català, sinó que es tracta d’una conversa que va mantenir l’arquitecte amb el seu col·lega Martinell i que aquest va recollir a Gaudí i la Sagrada Família comentada per ell mateix (Cossetania, 1999).

«Vaig estar detingut quatre hores. Dos tancat en un calabós amb barrots. Pagant deu duros, en vaig poder sortir. D’aquesta gent, no se’n pot esperar més que coses així. Tot ho fan anar amb violència: van a la liquidació del país…». La detenció data del 1924, en la dictadura de Miguel Primo de Rivera.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Notícies relacionades

Sens dubte, Passola va creure que la cita unia la vida de Gaudí amb el groc omnipresent de la sala. Que la detenció s’emmarqués en una dictadura real li devia semblar irrellevant. O potser no. Es tracta d’alimentar el relat imaginari que no vivim en una democràcia. Costa més entendre l’ànim que la va portar a elegir aquestes paraules: «D’aquesta gent, no se’n pot esperar més que coses així. Tot ho fan anar amb violència». ¿Qui són avui «aquesta gent»? ¿Els polítics del PP? ¿Els espanyols en general? És a dir, ¿molts dels seus col·legues de professió que eren a la sala? ¿Els que no són independentistes? 

Només des del supremacisme pot ignorar-se la humiliació i l’insult que va contenir per a tants aquesta lectura.