Ulls que no hi veuen...

L'experiència mostra que si un menor s'atreveix a denunciar un abús sexual intrafamiliar, ben pocs se'l creuran

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp32673292 maristas170919210801

zentauroepp32673292 maristas170919210801

Fa 25 anys, al judici per la custòdia de la seva filla Dylan, Woody Allen la va perdre i també el dret de visitar-la. Però avui dia hi ha molta gent que no es creu Dylan Farrow quan diu que Allen va abusar d’ella. ¿Què han après totes les víctimes d’abús en aquest cas? Que si un menor s’atreveix a denunciar un abús sexual intrafamiliar, ben pocs se'l creuran. I si la mare el recolza, es dirà que l’ha condicionat.

Save the Children és l’única associació a Espanya que ha fet un informe seriós i detallat sobre abusos sexuals a menors i sentències en el nostre sistema judicial per protegir-los. No se’ls ha fet ni cas. La setmana passada hi va haver quatre morts i 14 ferits en l’atac a la seva seu a l’Afganistan. La valentia es paga. En uns països amb bombes, i en altres, amb la indiferència.

Com Save the Childen especifica, a Espanya una denúncia per abús sexual no serveix gairebé de res. El procés judicial dura de mitjana tres anys, el menor ha de repetir la declaració fins a quatre vegades, gairebé sempre en judicis a porta oberta. I en set de cada deu processos, s’absol el «presumpte» abusador.

 Els professors no tenen formació sobre abusos sexuals, ni els centres disposen de protocols específics. Només en el 15% dels casos en els quals el nen ho va explicar a un professor se’n va fer una notificació a les autoritats. Perquè gairebé mai no hi ha testimonis de l’abús. I perquè moltes vegades els nens, per por o per pressions, se’n retracten. I és que l’abusador sol ser un familiar o un conegut. Només el 15% dels casos són denunciats. D’entre aquests, només el 30% acaba amb l’abusador condemnat. El 90% dels abusos a menors són secrets.

Notícies relacionades

Si hem aconseguit que hi hagi jutjats especialitzats en violència de gènere, ¿com és que no n’hi ha d’especialitzats en abusos a menors? ¿Per què els professionals involucrats no reben formació específica? ¿Per què no hi ha centres d’atenció especialitzats públics i gratuïts?

Resposta senzilla: Ulls que no hi volen veure, sistema que protegeix. L’agressor, no el menor.