Dues mirades

Preguntes a S.

¿La condició implícita, i fosca, de les eleccions del 21-D era que serien vàlides sempre que Puigdemont o l'independentisme perdessin?

1
Es llegeix en minuts
undefined41070859 s agaro   jornades d economia   soraya saenz de santamaria 2171207182725

undefined41070859 s agaro jornades d economia soraya saenz de santamaria 2171207182725

En el fons de l’anunci de la impugnació de la investidura de Puigdemont hi ha una pregunta que és radicalment necessària: Si Puigdemont, segons Soraya Sáenz de Santamaria, no pot ser candidat a president, ¿com és que el van deixar ser candidat a diputat? La situació en què es trobava aleshores era la mateixa que ara. No és un pròfug de la justícia perquè va marxar quan encara no hi havia una ordre de detenció i, en ser aquesta ordre efectiva, a nivell internacional, es va presentar a la policia belga per demostrar que no fugia per escapar de l’acció de la justícia sinó que pensava defensar-se d’una altra manera. 

Notícies relacionades

Després, recordem-ho, es va anul·lar l’ordre de detenció europea. Ens pot agradar més o menys, però les coses són així. I la seva condició no va impedir que, legalment, amb aplicació del 155, fos candidat a les eleccions. Va ser escollit com a diputat i va obtenir l’acta, complint els requisits legals, i no ha deixat de ser diputat perquè no hi ha cap sentència ferma ni cap pena d’inhabilitació ni cap anul·lació de la proclamació que ho impedeixi.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Així doncs, si qualsevol diputat pot pretendre ser president de la Generalitat i si, a més a més, Puigdemont, com a cap de llista, així ho va anunciar en la campanya, ¿per què no pot ser candidat a la investidura? ¿Perquè la condició implícita, i obscura, de les eleccions del 21-D era que serien vàlides sempre que Puigdemont o l’independentisme perdessin?