DUES MIRADES

Rajoy no en sap

Els aires totalitaris bufen a un costat i a l'altre de l'Ebre; es venera l'adhesió i es refusa la crítica

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp41431321 madrid 29 12 2017 rueda de prensa del presidente del gobiern171229132326

zentauroepp41431321 madrid 29 12 2017 rueda de prensa del presidente del gobiern171229132326 / JUAN MANUEL PRATS

El president del Govern, que va ser ministre de l’Interior (2001-2002), assegura: «Jo d’operatius policials i operatius no en sé». I amb aquestes paraules despatxa les salvatges càrregues policials de l’1-O. En realitat, no hauria de sorprendre’ns que Rajoy no en sàpiga. També diu desconèixer la corrupció sistèmica del seu partit, reduint-ho a "set, deu o quinze persones". I, clar, ell tampoc té cap responsabilitat sobre això, perquè "a vegades els col·laboradors fan coses que no s'han de fer".

Notícies relacionades

És curiós tant desconeixement, sobretot quan encara ressona aquell "indiciàriament, sí" amb què  el cap policial en el 'cas Gürtel' 'cas Gürtel'   va respondre a la pregunta de si Rajoy havia cobrat de la trama.

    Potser, al final, Rajoy tindrà raó. Molta més raó de la que ell es creu. I tot es redueix a un problema d’ignorància. I a la gosadia que l’acompanya. Només la combinació de totes dues pot haver-nos conduït a l’esperpent actual. Convertir el menyspreu i la humiliació en armes polítiques ha fet alguna cosa més que crear un colossal problema institucional. Els aires totalitaris bufen a un costat i a l’altre de l’Ebre. Es venera l’adhesió i es refusa la crítica. Encara més l’autocrítica. Abunden els guardians de les essències i amb ànim de policia política s’afanyen a assenyalar traïdors a cada cantonada. El combat de les idees es confon amb la censura. I el que és pitjor és que potser ja estem començant a acostumar-nos-hi. La ignorància és contagiosa.