Anàlisi

L'espina de la cultura

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp41556629 portadas de la revista butxaca180111130444

zentauroepp41556629 portadas de la revista butxaca180111130444

Sé d’un grandíssim escriptor d’aquesta ciutat que té a casa una col·lecció esplèndida de tots els números de la revista Teleprograma –la TP–, aquella en què la gent consultava què feien a la tele quan encara no existien els comandaments a distància: imagineu quants viatges inútils del sofà a l’aparell ens estalviàvem amb el simple gest de fullejar el grapat de pàgines grapades d’aquella revista de no-res.

¿De no-res? No. La TP, ara que ha perdut la seva utilitat primera –la perdia setmanalment–, s’ha convertit en enciclopèdia, en atles d’allò que durant dècades va entrar pels ulls i per les orelles dels ciutadans que passàvem més temps a casa que al carrer.

He pensat en la TP ara que he sabut que, després de 18 anys d’activitat, tanca una altra revista: la Butxaca, que juntament amb una altra publicació –la Guía del’Ocio– vindria a completar l’aliment visual i auditiu, viscuts aquests en persona i no davant d’un monitor, que ha rebut durant les últimes dècades la penya d’aquesta ciutat.

La Butxaca era la TP dels bars, les sales de concert, els teatres, els museus, i fins i tot les llibreries de Barcelona. La Butxaca, vista ara que ha passat, és l’espina de la cultura sobre la qual nosaltres mateixos, cada setmana, cada dia, anàvem afegint la carn. Obrint ara qualsevol Butxaca de qualsevol època, hi trobarem el nom d’un grup, el títol d’una exposició, que, seguits del nom d’un local, un horari i un preu, ens faran venir irremeiablement al cap la història de qui vam conèixer aquell dia, amb qui vam quedar, com de gran va ser el pet que vam agafar i com vam acabar plorant desconsoladament o partint-nos de riure fins a altes hores de la matinada.

Notícies relacionades

La Butxaca ara deixa de ser navegador i localitzador per convertir-se en cartografia que farà falta consultar per saber d’on venim, què vam fer, què ens ha format i ens ha acabat fent el que som.

Quina bona feina que heu fet, companys. Que útils que seguireu sent.

Temes:

Premsa