LA CLAU

¡Benvinguts al circ!

1
Es llegeix en minuts

El 2012, el PP va fer ús de la seva majoria absoluta (186 diputats) per rebutjar qualsevol investigació sobre els orígens de la crisi econòmica a Espanya. Després de les eleccions generals del juny del 2016, el PP va quedar en minoria (137 escons) i no va tenir més remei que assumir, per estètica, diverses iniciatives de l'oposició (PSOEERC i Compromís, i Podem) que demanaven, amb més o menys convicció, depurar responsabilitats de polítics i banquers en la principal crisi financera de la història d'Espanya.

Però no va ser fins al febrer del 2017, (¡cinc anys després del rescat de Bankia!), que hi va haver unanimitat al Congrés per crear una comissió d'investigació. Es podria pensar que la tardança va ser deguda al fet que els polítics estaven pensant com aconseguir realment una fórmula eficaç. Però la primera iniciativa del PP a la comissió va consistir a bloquejar, amb l'abstenció del PSOE i Ciutadans (¡sorpresa!), la compareixença dels expresidents del Govern José María Aznar i José Luis Rodríguez Zapatero

Es van rebutjar també les compareixences de la presidenta del Santander, Ana Botín; del BBVA, Francisco González, i de CaixaBank, en el seu moment Isidre Fainé; així com dels presidents de les constructores ACS i Grupo Villar Mir, Florentino Pérez i Juan Miguel Villar Mir, respectivament. Es va pactar, a més, una fórmula en la qual el compareixent va a la comissió amb el seu discurs preparat i no s'accepten preguntes.

L'estratègia de tapar les vergonyes del PP i el PSOE, tots dos amb responsabilitats en l'origen i en la gestió de la crisi, és òbvia i èticament reprovable. Més greu és el suport de Ciutadans, el partit que presumeix de lluitar contra la corrupció en campanya i després l'empara.

Notícies relacionades

La comissió al Congrés s'ha convertit en un circ que permet que personatges com Rodrigo Rato, condemnat per les targetes 'black', pendent de judici per la sortida a borsa de Bankia i amb causes judicials per haver ocultat fons en paradisos fiscals, vagin a pronunciar un discurs de to altiu per acusar tothom i no respondre res.

La comissió permetrà que els responsables polítics de la crisi, com Elena Salgado o Pedro Solbes vagin passant un per un a donar els seus punts de vista o a venjar-se dels seus enemics polítics. Un espectacle lamentable que no té res a veure amb la depuració de responsabilitats que cambres d'altres països, com la dels EUA, porten a terme en casos d'extrema gravetat. Aquesta comissió només servirà per perdre temps i diners. I perquè el PP i el PSOE, amb la indispensable ajuda de Ciutadans es netegin la consciència.