CONTRAPUNT

Una recuperació que arriba al PIB però no als treballadors

Catalunya encara té més aturats que el 2007 i menys afiliats a la Seguretat Social

2
Es llegeix en minuts
Una recuperació que arriba al PIB però no als treballadors

ALBERT GEA (REUTERS)

Una de les notícies de l'any 2017 va ser que es va recuperar a Espanya el nivell de riquesa d'abans de l'inici de la crisi. Va costar una dècada, però s'hi va arribar i va superar la xifra del producte interior brut (PIB). No s'ha cansat de repetir-ho el president del Govern, Mariano Rajoy, a tots els fòrums que ha pogut.

Però aquesta és només una part de la visió de la recuperació econòmica. En grans xifres, el país ha millorat, ningú ho pot negar. I les empreses, sobretot les grans, han recuperat, la majoria, el camí dels beneficis. No obstant, quan es baixa al detall, aquest èxit té les seves víctimes o els seus perjudicats, si es prefereix un terme menys dur. I aquests perjudicats són els treballadors. La seva situació és pitjor que la que tenien abans de la crisi, tant en poder adquisitiu com en condicions laborals i de contracte. 

Una de les formes més didàctiques de constatar aquestes afirmacions és utilitzar les dades del sindicat UGT de Catalunya d'una comparativa que va fer entre les xifres de l'atur registrat en l'últim mes del 2017 i les del desembre del 2007. Tot i la reducció anual de 35.627 persones a les llistes de l'atur, encara hi ha 152.229 persones més en situació d'atur a Catalunya que el desembre del 2007. I gairebé 100.000 afiliats menys a la Seguretat Social. No tot és negatiu: es van firmar 326.254 contractes més en tot l'any que una dècada abans. Però va empitjorar la seva qualitat: mentre que el total de contractes indefinits va ser inferior en 74.248 casos als firmats el 2007, els temporals firmats van superar en més de 400.000 els d'una dècada anterior. El resultat d'aquest ball de xifres és que ha augmentat la temporalitat i que la nova ocupació acaba sent en molts casos un repartiment entre més persones de la que ja hi havia abans. Més precarietat, menys temps d'ocupació i salaris més baixos. Un balanç bastant pobre per als treballadors, que contrasta amb les grans xifres de la recuperació econòmica i el creixement del PIB.  

Notícies relacionades

Un altre informe del mateix sindicat constatava una de les conseqüències de la política del Govern en matèria de pensions: a més de deixar gairebé buida la guardiola de les pensions, els jubilats no han parat de perdre poder adquisitiu des que s'aplica la reforma d'aquest sistema de prestacions públiques. La UGT calcula que des del 2010, els pensionistes acumulen una pèrdua mitjana de poder de compra que arriba als 3.368 euros en aquest període en el cas de Catalunya i a 2.387 en el conjunt d'Espanya, pel simple fet que les ínfimes pujades de les prestacions han sigut molt inferiors a l'augment acumulat de l'IPC en aquest període. 

Ja va sent hora que els sacrificis fets durant la crisi reverteixin en tots els sectors socials ara que l'economia remunta.