La constitució del Parlament

El panorama no pot ser més incert, la pitjor medicina perquè es recuperi l'estabilitat política i el creixement econòmic

1
Es llegeix en minuts
parlament

parlament / FERRAN SENDRA

Deu dies abans de la constitució del Parlament sorgit de les eleccions del 21-D, l’únic segur és que Catalunya es manté instal·lada en la incertesa. La resta són incògnites. Les principals consisteixen a saber com es constituirà la Mesa de la Cambra, qui la presidirà i quin candidat del bloc independentista se sotmetrà a la investidura com a president de la Generalitat.

Carles Puigdemont continua a Brussel·les i no sembla que tingui cap intenció de tornar a Catalunya, on seria detingut i empresonat. La pretensió de tornar mitjançant un «pacte amb l’Estat» que li evitarà la presó provisional només era una altra fantasia. Tampoc semblen viables altres formes d’investir Puigdemont com l’anomenada investidura telemàtica o a distància. Davant d’aquesta situació, ERC colla els seus aliats de Junts per Catalunya (JxC) perquè presentin un pla. Res de més raonable, ja que el temps apressa, però la resistència de l’entorn de l’expresident a investir qualsevol candidat que no sigui Puigdemont porta a plantejar alternatives estrambòtiques impròpies de la gravetat del moment i a no descartar noves eleccions.

La interlocutòria del Suprem que denega la llibertat d’Oriol Junqueras complica la solució estimada per ERC d’investir el seu líder si Puigdemont no torna, encara que el jutge Llarena pot autoritzar l’assistència al ple del candidat d’Esquerra a la investidura i que després torni a la presó. La mateixa solució es pot adoptar amb Jordi Sánchez, segon de la llista de JxC, i Joaquim Forn. No obstant, el cas dels quatre diputats, a més de Puigdemont, fugits a Brussel·les és més difícil de resoldre perquè no perilli la majoria independentista. Per això se n’està negociant el relleu. Si els vuit empresonats o fugits no poden votar la Mesa, l’independentisme –amb els quatre escons de la CUP– es queda en 62 diputats, tres menys que els 65 de la resta, amb la qual cosa els vuit vots de Catalunya en Comú serien decisius.

Ciutadans ha anunciat que presentarà per presidir la Mesa José María Espejo-Saavedra, vicepresident en l’anterior legislatura, tot i que les seves possibilitats són mínimes sense una improbable ruptura al bloc independentista. El panorama, com es veu, no pot ser més incert, la pitjor medicina perquè es recuperi l’estabilitat política i el creixement econòmic.