PRÀCTICA CONTROVERTIDA

Gestació subrogada o ventre de lloguer

L'assumpte de la gestació subrogada (ventres de lloguer per als seus detractors) té mil cares, no és reductible a ser de dretes o esquerres i divideix els partits

1
Es llegeix en minuts
lmmarco37391355 mas periodico mujer embarazada170704161450

lmmarco37391355 mas periodico mujer embarazada170704161450

Hi ha persones que als dinars o sopars de Nadal pateixen perquè tenen por de reviure aquell incòmode silenci quan la tertúlia que s’organitza amb la família o els amics voreja l’actualitat política, que a Catalunya és el tema de sempre. Però fins i tot quan no importa discutir, fa tants anys que convivim amb el procés que molts amics o familiars ja s’ho han dit tot. Així que és urgent trobar altres qüestions amb les quals entretenir les sobretaules.

Un debat controvertit és el de la gestació subrogada, que comença en la mateixa terminologia. Els seus detractors parlen de ventres de lloguer. L’assumpte té mil cares, no és reductible a ser de dretes o esquerres i divideix els partits. A Espanya, el Comitè de Bioètica va optar per rebutjar-lo a nivell mundial en un extens informe. Arriba a la conclusió que les experiències en països en què s’ha posat de manifest l’explotació que pateixen les dones gestants és raó per prohibir aquests contractes a nivell internacional. 

Notícies relacionades

Sorprenentment, sis de cada deu espanyols diuen que tenen una opinió formada sobre un assumpte tan complex, i el 73% dels catalans en recolzaria la legalització, segons una enquesta per a EL PERIÓDICO. Entre els partits d’esquerra, les direccions polítiques s’hi oposen, però la majoria dels seus votants hi estan a favor. On hi ha harmonia entre tots dos és a Ciutadans, que l’estiu passat va presentar un projecte de llei al Congrés que ja no trigarà gaire a ser discutit. Al PP s’hi mostren més reticents. 

MENTRESTANT, a Portugal s’ha legalitzat la gestió subrogada per donar resposta a situacions d’incapacitat mèdica de parelles heterosexuals o lesbianes, també estrangeres. Se n’exclou homosexuals o homes solters, de manera que els famosos, com Cristiano Ronaldo, no s’hi podran acollir. Les gestants no cobraran i han de ser mares almenys d’un fill. La iniciativa va partir curiosament d’un grup anticapitalista (Bloco de Esquerda) i el debat parlamentari va durar un any. Va dividir tant els partits com va animar mil discussions en la societat.